Brněnský Orloj | Brno

 

Nepochybně kontroverzní hodinový stroj

 

(nepřesně označovaný také jako Brněnský orloj) je novodobá zajímavost v moravské metropoli Brně. Hodiny byly oficiálně představeny veřejnosti v sobotu 18. září 2010 u příležitosti 365. výročí odolání města Brna švédskému obléhání Brna (1645) v době třicetileté války. Jsou umístěny na náměstí Svobody, v samotném centru města. Jedná se o dílo sochařů Oldřicha Rujbra a Petra Kameníka.
 
Samotný hodinový stroj je přibližně 6 metrů vysoký blok černé žuly z Jihoafrické republiky, který je vytesán do tvaru projektilu. Již samotný vzhled vyvolal četné kontroverze a některými lidmi byl též označen jako brněnský falus. Časostroj je umístěn na východní straně náměstí Svobody před obchodním domem Omega, který při výstavbě vzbudil rovněž protesty části Brňanů kvůli tomu, zda se moderní architektura, kterou Omega představuje, hodí do historické zástavby města Brna. Největší spory o pozitiva a negativa se ovšem rozpoutala po odhalení. Hodně lidí se pozastavovalo nad nepřiměřeně vysokou pořizovací cenou díla (necelých 12 000 000 Kč) ale také nad tím, že je velmi obtížné zjistit aktuální čas.
 
Uvnitř hodin je systém složitých mechanismů, které uvádí do pohybu skleněnou kuličku v barvách Brna i jiných různých grafických úpravách a vždy v 11:00 jedna kulička sjede po drahách uvnitř časostroje a je možno si ji chytit a odnést jako suvenýr domů. Kuličky jsou ruční práce ze sklárny v Karlově. Symbolicky je kulička odkazem na legendu, že velitele obléhající armády mohla zabít jen speciální skleněná kulka.
 
Hodiny jsou sice řízeny podle atomových hodin ve Franfurktu, čas však ukazují spíše jen přibližný. Časostroj symbolizuje plynutí času a v optických dílech, které jsou umístěné v nejvyšší části stroje, měří čas s přesností na minuty.
 
Důležitá fakta:
- čas je vidět na nejvyšších dvou otáčivých dílech časostroje. Otočení celé špice trvá jednu minutu. Nejvyšší skleněný díl se otáčí jednou za hodinu a číslice ciferníku pak jednou za dvanáct hodin. 
- v 10:15, 10:30, 10:45 a v 11:00 můžete slyšet prodlužující se medlodie zvonkohry a vidět kuličky, jak projíždí škvírami a naráží do jmen účastníků konfliktu. Zvonkohra pak zazvoní také v každou celou hodinu.
- každý den v 11:00, po zahrání zvonkohry, kulička vypadne do jednoho ze čtyř otvorů a je možné ji tak chytit.
- návod na zjištění času naleznete ke stažení zde (ve formátu PDF).