Další dvě jména v lineupu Hip Hop Kempu 2013

 

Apollo Brown a Oddisee na Hip Hop Kempu 2013

Po zeleným čtvrtku přichází rapovej pátek. To je jasný všem, ať už patříte mezi vyznavače křesťanství, buddhismu, vesmírných lidí nebo Hip Hop Kempu. Minulej tejden jsme vám slíbili, že začneme oznamovat jména těch, kteří budou tvořit základní kostru dvanáctýho ročníku Kempu. Občasný starosti o to, jestli bude tenhle fesťák vyváženej, co se týče rapovýho vkusu, jsme už vyvrátili dvanáctkrát. Letos to pálíme stejným směrem. Takže zatímco minulej tejden jsme měli něco pro vyznavače LA a jemný melancholie řízlý s totálním nasazením v podání Kendricka Lamara, dneska vám odkryjeme tlak, kterej přichází z New Yorku a Michiganu: Oddisee a Apollo Brown.

Apolla a Odissee spojuje jedna zásadní věc –MMG. Nejde ale o koně ze stáje Riky Rouzéj, ale o label Mello Music Group, pod kterým jsou oba interpreti upsaní. Jejich styly jsou vlastně dost odlišný. Zatímco producent Apollo Brown se soustředí spíš na tvrdší devadesátkovej boombap, čemuž odpovídá taky výběr rapperů při kolabech, Oddisee jede striktní baťůžkářství. Na Kempu se ale objeví spolu na jedný stagi, proto backpackers – namažte si rohlík a nandejte galoše, kolabo Apolla a Oddisee totiž funguje skvěle. Důkazem je několik skladeb, který mají oba interpreti společný. Mezi největší hymny patří skladba The Times, která se původně objevuje na Apollově instrumentálním albu Clouds, nebo Lower That Boom z Apollovy prvotiny The Reset.

Jejich sólový práce, který na festivalu taky zazní, si zasluhují zvláštní pozornost. Asi největší respekt má Oddisee za sérii čtyř mixtapů, pojmenovaných podle ročních období a vydaných v letech 2009 a 2010: Odd Summer, Odd Autumn, Odd Winter a Odd Spring. Poslední mixík dokonce deník Washington Post zařadil na seznam nejlepších lokálních hip-hop mixtapů za rok 2010. Jeho poslední deska, kterou vydal loni pod názvem People Hear What They See označily britský iTunes za nejlepší rapovej počin loňskýho roku. Takže tak nějak.

Zatímco Oddisee získával uznání jak v Anglii, tak v Americe, Apollo Brown si to jel na hulváta a jen za poslední rok vydal dvě znamenitý desky, který by neměly chybět žádnýmu milovníkovi detroitskýho a newyorskýho rapu, protože by se daly označit za underground klasiky pro labužníky. První album pod názvem Trophies vydal Brown s newyorským O.C. z kultovní kapely D.I.T.C., jeho druhý loňský kolabo Dice Game s detroitským Guilty Simpsonem vyšlo v listopadu. Co se produkce týče, obojí je naprostá masturbace.

A to je to, co je nahoře. Počítejte s námi: LA, Michigan a New York. Všechno granáty, různý styly, pro různý fans s odlišným vkusem. Všechno je ale kvalita. My to chceme slyšet, vy to chcete slyšet, všichni to chtěj slyšet na Hip Hop Kempu 2013. Pokud chcete víc, sledujte www.hiphopkemp.cz nebo www.facebook.com/hiphopkemp. Příští tejden pokračujem ...

Festival Hip Hop Kemp 2013 | 22. - 24.8.2013 | Hradec Králové