Hip Hop Kemp 2012 a jeho line up, část 11. – M2

 

 

 

Mě vomejou… Madlib The Bad Kid je snad dostatečný důkaz, že Hip Hop Kemp 2012 nemá ani na jedenáctý pokus vystříleno. Mocný. Navíc na to nebude rozhodně sám.

Než se pustíme do toho příjemnýho, můžem se rozdýchat u zpráv „druhého typu“. Dudley Perkins & Georgia Anne Muldrow nás svou přítomností letos na Kempu neoblaží. Podobně na tom bohužel jsou i Gangrene, protože Alchemist jede v tomto termínu jako DJ s Eminemem na tour po Asii. Za obě party máme náhradu víc než plnohodnotnou, sleduj:

Madlib & Freddie Gibbs a Funky President aka J.Rocc, zakladatel Beat Junkies k tomu. Mrda a pořádná. I když necháme stranou, že Beat Konducta je bez debat jedna z největších producentských figur posledních patnácti let a že tu ještě nikdy nebyl, pořád zůstává dost, aby to s jedním zamávalo. Musíme na to opatrně. Nejdřív teda jen kolabo desky. MadvillainyMF DOOMem. Champion SoundJ Dillou. I kdyby Loopdigga neudělal nic dalšího, měl by předplacenej piedestal v síni slávy. Jenže on toho udělal tolik, že si ostatní producenti vedle něj musí připadat jak neschopná líná pakáž. Na scéně skoro 20 let a portfolio jak za 120. Vydal víc skvělej alter ego desek než většina parťáků ve zbrani desek pod svým jediným přebujelým egem. Lootpack. Quasimoto. Madvillain. Jaylib. Yesterdays New Quintet. Esenciální beaty pro všechny od Tha Alkaholiks přes MF DOOMa, De La Soul, Oh No, Declaime, Percee P, MED, Wildchild, Ghostface, Mos Defa po Taliba Kweliho… Žádná druhá osobnost Madlibova kalibru po scéně neběhá. A když bude na pódiu s Freddie Gibbsem, „Eddie Van Halenem mikrofonu“, člen XXL Freshman Class 2010, co zachovává G a vyrábí Midwestgangstaboxframecadillacmuzik, nemusíme se bavit o žádném barevném koni. Je jasný, že očekávání jsou obrovský. Jaký to bude? Dá Madlib něco z Quasimota? Trefí nás cihlou? Dá battle s Marsimotem o zelený trikot vedoucího? To se dozvíme v pátek 16.8.

 

 

 

Moja Reč – možná se to dalo čekat, co? Nevím, co by se muselo stát, aby Dobrí Chlapci chyběli na Kempu. Jsou dost plodní, aby vydávali desky každý týden. Jsou dost rozumní, aby to nedělali. Mají slitování s konkurencí, a když vydají bombu jako Dobrí Chlapci 3, řeknou, že je to mixtape. Mají flow, při které se MCs pokřižujou. Mají punchlines při kterých MCs hážou ručníkem. Mají témata, mají koncepty, mají vlastní zvuk… S MR je jednodušší říct, že mají všechno a že se těšíme, až to na nás na Kempu vybalí.

DāM-FunK aka space funk cowboy nepřijíždí, DāM-FunK přiletí jako kapitán kosmického plavidla na cestě z Funkosphéry. Jeho delikátní funk je více než plnotučný. Zvláštní a jedinečné na něm je už to, že se muzice věnuje od roku 88, ale svět si ho pořádně všiml až v roce 2007, když se upsal pod Stones Throw. Když někdo maká na muzice 19 let a neznervózní ho, že o tom skoro nikdo neví, musí to být vášeň. Jak zní a vypadá Modern-Funk v roce 2012 se můžete přesvědčit na vlastní kůži prvně na Kempu. A něco mi říká, že to bude jedna z těch shows, které nezapomenete.

Malpa – aneb důkaz na 5 písmen, že ani sebeblbější jméno vás nepřipraví o kariéru, pokud máte skills a srdce”. Schválně zkuste dát do googlu jméno rappera z města Toruń. Co vyleze? Opice. Pusťe ho ale na stage a poskáče vám po hlavě. Dva až tři roky nazpátek to byla stage maximálně ve snech, protože o něm a jeho rapových skills vědělo jen pár kamarádů z okolí. Na Kemp sice jezdil… Ale jen jako fanda, co spal ve stanu jako ostatní. Když ale v roce 2010 konečně vydal své první album, lidi se mohli z jeho kreativity zvencnout. Ve stanu ho můžete najít stále, krom toho ale i na hlavní stagi, kde dává gejzír energie. Malpa aka Opičí král.

Tak co? Hm, už to není, co to bejvávalo. No, to je pravda. Zaplať pán bůh, že ne. Je to totiž mnohem lepší, než kdy předtím. Hip Hop Krempatura (kříženec kreatury a Kempu) se ve své neustálé evoluci posunul zase dál. Jestli letos nemáme vyvážené menu plné klasických vitamínů, tradičních minerálů, pojící vlákniny a nejnovějších čerstvých příchutí, tak už nevím. A příští tejden co? Třeba nějaký domácí titáni, dlouho nebyli, třeba nějaký překvápka. Stav se za tejden. Náš fesťák je něco jako Visine, budeš řvát: já vidím.

Více informací o festivalu naleznete zde:

HIP HOP KEMP 2012 | 16. - 18.8.2012 | Hradec Králové