Hip Hop Kemp 2012 a jeho line up, část 15. – KW

 

Patnáct týdnů do vás posíláme jména z lineupu Hip Hop Kempu 2012.

Dneska začínaj prázdniny a to hlavní máme dneškem hotový. Máme pro vás holandský překvápko ze skříně, co žere spoustu wattů a plive rýmy do bubnů alá Noisia. Máme pro vás multi kulti all star projekt přes oceán na trase Záhřeb-Philadelphia-Praha. A máme pro vás čerstvou krev z Polska. Popatnácté, ale máme toho pořád dost.

Koolade Beats Rocky – když jsem byl malej, věděl jsem o Chorvatsku dvě věci: maj tam krásný moře a trenýrky Adidas na každým rohu. Když jsem vyrostl, rozšířil jsem obzory. Koolade mi třeba předvedl, že lidi z východní Evropy můžou dělat skvělý bubny pro podzemní hrdiny jako je Masta Ace, El Da Sensei nebo Unspoken Heard, ale klidně i pro těžký váhy alá Ghostface Killah, Talib Kweli, Bow Wow, Styles P... Dělá bubny takový, že se jima probíral při chystání své poslední desky i Eminem? Uznávaný časopis URB z LA ho v roce 2007 vyhlásil nejlepším novým producentem na světě? To jde, ne? Jo, to kurva jde. Po patnácti letech produkce pro ostatní se Koolade letos konečně dostal k vlastní desce a nehodil si zrovna malou rukavici. Hodil sám sobě rovnou boxerku. Deska Koolade Beats Rocky je koncepční album, inspirované kultovní boxerkou o Rocky Balboa, soundrackem alá Bill Conti, proložené dialogy z filmu a MCs striktně z Philly – Peedi Crakk a Maylay Sparks. Peedi a Maylay je nemocná flow vs ožralá flow. Peedi je nesmrtelnej i kdyby neudělal už v životě nic a s vlhkým okem jsme vzpomínali jen na šestnáctku z “Get Busy“ od The Roots a zároveň chodící důkaz, že když se věci zamotaj, nepomůže vám k vymotání smlouva u Jiggy, ani nejlepší rap na světě. Tahle mezinárodní parta přijede zahrát naživo na Kempu. Show, kterou už dost možná nikdo nikdy a nikde jinde neuvidí a neuslyší, zahranou naživo s Livě Bandem od Pragofky.

Kraantje Pappie – o čem rapuje tenhle kluk, co vyrostl v Groningenu, to vám neřeknu. Pro samé chrochtání jeho mateřštiny to chytám jak dřevákem do kedlubny. Huba mu ale jede sakra rychlopalně a energie z toho prýští jak pramen živé vody. Jestli má váš oblíbený rapper domýšlivý pocit, že dává rychle, pusťte mu pecku “Barkeeper“ a s depkou ho pošlete na intergalaktickej mega cloumák, ať se chlapec připosebere a mikrofon nechá na věšáku u dveří. Benelux a jeho hitparády se svým debut albem Crane ovládá Kraantje Pappie jak maňáskové divadlo. Když máte na svý straně lidi jako Foreign Beggars, Blocnotes, Noah’s Ark nebo Dope-D.O.D. a bubny vám klohní Noisia, schovaní za pseudonym NightWatch, to se to dává. Co vás tedy čeká? Holandské tropické šílenství. Mrda, co s vámi šlehne jako osotogari bývalého profi judisty. Znamení, co donutí buddhisty přejít ze zenu na zef.

WSRH – aka Wyższa Szkoła Robienia Hałasu aka dvojka Shellerini & Słoń z Poznaně aka vysoká škola dělání bordelu.  Se jménem Slon by člověk mohl čekat něco jako kdyby si dotyčný říkal Praotec,a le je to přesně naopak. Zatímco Słoń je na scéně vlastně nováčkem, jeho parťák Shellerini má své profesní cévé o dost delší a jeho styl a charakteristický hlas už ho protáhl projekty jako: PDG, Killaz Group, Beat Squad, Paluch, Gural nebo Onar. O co je Słoń na scéně kratší dobu, o to výrazněji se do ní ale zapisuje. Jeho punchlines budí konkurenci ze spaní… Aby ne, když je taky tím, jehož horror core není nikomu k smíchu. Udělej bordel!

A to je všechno? Finíto? Ještě ne. Máme ještě warm up, máme hangáry, máme doprovodnej program. Jediný, co končí je pravidelný pátky s dalšíma jménama. Zbejvá 47 dní a všechno to vypukne. Kdo se těší?

Další info k festivalu naleznete zde:

HIP HOP KEMP 2012 | 16. - 18.8.2012 | Hradec Králové