Hip Hop Kemp 2012 a jeho line up, část 4. - M

 

M, M, M. Je potřeba rozmluvit mluvidla. Máma mele maso. Máme M. Máme Mrdu na M. Máme toho mrtě na M. Je to tak Mocný, že to musíme dát na víckrát. Mistrovství v metalu. Mordor, část první.

Macklemore - je bílej a zrzek k tomu. Doma je v Seattlu. Do hezouna daleko. Není zkérovanej. Není sjetej (už) a nevykládá o tom, že je to cool. Vlastně vůbec není cool. Nenosí růžový elasťáky. Nemá swag. „Další Eminem“ z něj nečouhá. To vypadá jako smrtící kombinace. Kombinace, která by měla utnout potenciální kariéru rappera ještě než začne, ne? Ne. Macklemore je naléhavej jako málokdo. Jestli je někomu výrazem podobnej, pak Slugovi z Atmos. Podobně jako on má odžito svoje, dokáže se vcítit do druhých, vnímá jejich trable, je skvělý pozorovatel a dokáže o nich poutavě vyprávět. Jestli z tohohle chlápka nebude do několika málo let brutální hvězda, je něco špatně (i když uznání časopisů The Source a jejich kolonky Unsigned Hype, případně XXL a jejich Freshman class of 2012 bylo v historii už několikrát spíš prokletím). No, a když ho vidíte v dresu Shawn KEMP, je už snad všechno jasný, ne?

Majk Spirit – co napsat o fresh swaggerovi z H16, co buď už sami dobře nevíte, nebo není maximální klišé? Jeho sólo kariéra je rozjetá jak ze řetězu urvanej vagón. Narvaný kluby každej víkend i častěji. Jediný co se mění, je název a adresa. V době, kdy ostatní pláčou nad krizí hodnot, peněz, hiphopu, všeho, je Majk Spirit tím, na co zřejmě všichni čekali. Jestli přichází nová éra, vítá nás v ní Nový člověk Majk Spirit. A protože nezapomíná na svoje kořeny, bere s sebou na Kemp i celou H16 – s vlkmi vyjem, s vlkmi žijem.

Marsimoto – zelená barva, hulení, železná maska, alter ego, Madlib, Quasimoto, Marteria. Protřepat, nemíchat. Výsledný koktejl se jmenuje Marsimoto. Moment? Tak ještě jednou. Německý rappa Marteria s monumentálním úspěchem má svoje alter ego – Marsimoto, které je mimo jiné vyseknutím poklony Madlibovi a jeho heliové schizofrenii jménem Quasimoto. Podobně jako on rapuje vysokým hláskem o ujetých věcech do velmi nemocných beatů. Na kontě má tři alba a za cíl si klade „sjednotit svět v zelené“. Jestli už lemtal Magický voko, umí slova lidovky „Zelená je tráva“ a dokázal by vybatlit v souboji o masku MF DOOMa a Sida, to už agenturní zprávy neuvádí. To se dozvíme na místě.

To bysme pro dnešek měli. Bude příští pátek zbytek M nebo zase skočíme jinam? Budem se zase opakovat? Myslíš FB 3 x a DP 2 x za 11 let? Bude US mainstream nebo underground z Ázerbajdžánu? Vanilla Ice? Ice & Czera? Počkejte si na další várku festivalových novinek.

Více informací o festivalu HIPHOPKEMP 2012 naleznete zde:

HIP HOP KEMP 2012 | 16. - 18.8.2012 | Hradec Králové