Hip Hop Kemp 2012 a jeho line up, část 8. – Dé podruhé

 

Dva měsíce už patří pátky lineupu Hip Hop Kempu 2012. Už dva měsíce neslovíčkaříme. Už dva měsíce písmenkaříme. Po dvou měsících jsme tak v půlce. Pojďme to trochu oslavit. Dáme trochu šílené, ale neuvěřitelně talentované a zábavné mladé krve. Dáme větší než velkou porci klasiky. A dáme novou klasiku.

Samá Amerika. To všechno najednou jde? To všechno najednou Dé.

Znovu D? Není to De ja vu? Není to prostě Debilní? Ne. Koncept je fajn věc. Neměla by se z něj ale stát svěrací kazajka a důležitější, než jakejkoliv koncept vyhlašování jmen, je vždycky fesťák jako takovej.

Danny Brown – vy jste fakt nabookovali toho divnýho týpka s vyjetým úsměvem kedry z ÍPáku, ujetým účesem, vyraženýma předníma zubama a prapodivným ohozem, u kterýho není úplně jasný, jestli při balancováním mezi genialitou a šílenstvím udržel rovnováhu? Jo, přesně tak. Jestli věříš v první dojem, tak si Danny Browna nejdřív poslechni a až pak se na něj koukni. Víc než šířka nohavic, level fotogeničnosti a výkony lazebníka a dentisty nás totiž zajímá výkon na mikrofonu. Zajímaj nás skills. Věříme, že i tebe zajímaj skills. A když jsme se shodli, že nás všechny zajímaj skills, šlo vlastně Danny Browna nenabookovat? Nešlo, výborně. Danny Brown nemá zuby, ale sežehne jakýkoliv mikrofon, kterej mu dáte do ruky a vašeho oblíbeného MC si dá flambovaného jako jednohubku. Je vtipnej, je rozevlátej, je spontánní, je nespoutanej a sype to, jak když hippies rozsévaj lásku s flow lepší než Supa s chráničem zubů v klipu “Nočný let“. Chtělo to novou krev a energii? Tady jí máte. Šíleně geniální, geniálně šílený… Jo, a že repuje D a label Fool’s Gold už jsem vám říkal?

Diamond D – jestli jsou 90’s zlatou érou rapu, existuje i tak jen pár jmen, který z ní po dvaceti letech pořád trčí. The best kept secret, the best producer on the mic Diamond D je jedním z nich. Beatmaker, který dostává props od každýho zásadního kolegy v branži od Premiera, přes Pete Rocka, po J.Dillu. Diamond D, co reprezentuje Boogie down Bronx, má vážně impozantní portfolio. Že na hřbetě své produkce odtáhnul velkou část D.I.T.C. (Big L, Fat Joe, Showbiz & AG, Lord Finesse, O.C., Buckwild), můžem považovat za klasiku, ale je to pořád víceméně underground. Krom vlastní party ale do jeho bubnů naložili třeba Mos Def, Busta Rhymes, Pharoahe Monch, Brand Nubian, EdO G, House Of Pain, Outkast, The Pharcyde, Krs One, Xzibit, Ras Kass, Tha Alkaholiks, Too Short, Jay-Z nebo The Fugees, a to už zanechalo stopu i mimo podzemní říši rapových nerdů… Gramofonů maj producenti spoustu, gramofonů Grammy už míň. Říkal jsem, že Diamond D patří k hrstce vyvolených a žádný div, že za produkci na desce The Score pro The Fugees jeden doma má. Trvalo 11 let, než se Diamond D konečně dostal na Kemp, zas to ale vyšlo tak, že 20. výročí svý klasický desky Stunts, Blunts & Hip Hop přijede oslavit právě sem a spolu s živou kapelou ji tu zahraje celou.

The Doppelgangaz – zase nějaký uprskaný němčouři? Ač se to zdá unglaublich, můžeš osušit zvlhlé oko šnuptychlem. Parta The Doppelgangaz aka malej a velkej aka bílej a černej aka Matter Ov Fact a EP je z Ameriky, a tudíž nerapuje německy, ale emericky. Odkud přesně jsou? Těžko říct, mlžej i ve svým ofiko biu. Potkat je můžeš v New Yorku, ale to možná ani není tak důležitý. Důležitější než zeměpis je jejich muzika. A v tý Shark Nation navazují na klasiku – na tradici devadesátkovýho rapu, aniž by zněli pateticky a z jako dvacet let nevětranýho šuplíku.

To je nějakej uzavřenej kruh? Začli D, skončili D? Ušli od D k D? Dali nový i klasický jméno a tím to vadne? Nevadne nic. Žádnej kruh ani zvěrokruh se neuzavřel. Máme pro vás další jména, jejichž vyhlašování vychází plus mínus do začátku prázdnin. A věřte, když říkáme, že se máte na co těšit. Víc už příští pátek, pro realitu.

Více informací o festivalu naleznete zde:

HIP HOP KEMP 2012 | 16. - 18.8.2012 | Hradec Králové