Hip Hop Kemp 2013 - AMERICKÝ SEN – STALLEY A ORGANIZED THREAT

 

My z Hip Hop Kempu 2013 popáté.

Dnešní přírůstek v lineupu spojuje s fesťákem a atmoškou motiv snu. Každý si ale sní ten svůj a má v něm trochu jiné kulisy, jiný děj i jiné finále. Někdo si hledá místo na stezce divocha, mezi svody limuzín a přepychu, pojídajíc humra. Někdo se s homies klidně dělí o drobky, vozí se tramvají a zajímá ho sociální nespravedlnost…. Stejně se ale všichni sejdou na festivalu v Hradci, co si vysnili kluci z Prahy.

Další pán na holení je Stalley. Nebo na holení. S fousama jak Rumcajs nebo El Bahrajný mu to sekne, s nima by do koše jistě putovala i velká dávka jeho charizma. Ale ne že by snad krom imáž neměl co nabídnout. Autenticita. Ztotožnění, vžití. Tohohle týpka prostě fíluješ. Poslouchat jeho “Pound“ je jako bys mu měřil tep. Obyčejnej kluk z Ohia v kšiltovce s odznakama není až tak daleko jako fata morgána odlesku drahého kamení. Blue Collar Gang. Cejtí v sobě klíčit kořeny Afriky. Cejtí na sobě karabáč z plantáže. Cejtí hrdost jak Černý Panter. Má sny jako každej kluk z ulice a chce jen, co mu patří. Maybach Music Group. Postel plnou sneakersek jak pán. Buben od Chad Huga. Smlouva na MMG, 3 kusy mixtapes, žádný album venku, ale hype obrovskej jak Ohio… To není náhoda. A jestli nebude muset z plnovousu tasit bambitku a střelit po haters žaludem, aby mu nevzali žlutý hodinky s kamínkama, něco z něj bude. Něco novýho. Něco velkýho.

To Organized Threat je parta, co to má úplně jinak. Klasicky. Tady se navazuje na tradice, slovo „uvědomělý“ skloňují častěji, než cokoliv jiného a myslí to tak upřímně, že to nemusí ani říkat. To pozná i blb. Podzemní vypravěči rýmů, co kladou mnohem větší důraz na obsah, než na formu, i když ani ta jim není lhostejná. A spíš, než výčtu nul na kontě, párů tenisek ve skříni, koní pod kapotou nebo řetízků na krku, se dočkáte rozebírání sociálních tlaků a politické nespravedlnosti. OT sice založil MC se značně nepoetickým jménem Poetic Death, dost možná hlavním tahounem je ale momentálně Gavlyn. A když má uvědomělá female MC u svého videa v kolonce počtu shlédnutí číslo přes 4 miliony, že vypadá nadějně? Jo, vypadá.

Tak z tohohle jsme se měli posrat? Jo i ne. Něco velkého je na obzoru. Jak velkého? Hodně. Bude stačit emblém a bude jasno. A kdy to přijde? Brzy. Schválně, jestli už příští pátek.

 

Hip Hop Kemp 2013:

KENDRICK LAMAR /USA/

EL-P /USA/

ODDISEE & APOLLO BROWN /USA/

STALLEY /USA/

ORGANIZED THREAT ft. Gavlyn, Poetic Death, Yarah Bravo, DJ Dubplates, DJ Mike Steez /USA, SWE/

EKTOR & DJ WICH /CZ/

BISZ & B.O.K Liveband /PL/

Více informací k festivalu naleznete zde:

Festival Hip Hop Kemp 2013 | 22. - 24.8.2013 | Hradec Králové