Hip Hop Kemp 2013, let’s do the hradec shake – FENOMÉN baauer, SHYSTIE A SHABAZZ PALACES

 

 

Hip Hop Kemp je skromnej festival,

postavenej na zelený louce. Přese všechen hipí přístup se z něj stal během těch jedenácti let fenomén. A tak dává logiku, že na něm tu a tam nějaký fenomén vystoupí. Povedlo se to už vícekrát od Odd Future přes B.o.B. po Macklemore. A letos to bude mimo jiné Baauer. Tedy ten, do jehož monstr hitu “Harlem Shake“ trsají v potápěčských ploutvích i fotbalisti ACS.

Že je “Harlem Shake“ pojem a terminus technicus pro válec tanečních parketů, o tom se nemusíme dlouze bavit. To by němej neřek, kdybys mu hubu roztrh. Baauer na všech těch videích dost pravděpodobně nasbírá tolik views, že z toho Rihanně ztuhne bradavka a Psy sežere aspoň dva psy a pak svoje fešácký brejle do rytmu “Gangnam Style“. Až přijdou Baauerovi všechny tantiémy, vezme si 2 roky prázdnin a bude si celou dobu zpívat “Big Pimpin“. Co je ale na tom paráda? Baauer není one hit wonder. Je to jeden z nejlepších trap producentů, vydává u Dipla na Mad Decent a na LuckyMe, v současnosti jede tour Worst Of Both Worlds s dalším planetárníkem jménem Danny Brown, dělá s lidma jako Just Blaze… Až spustí “Higher“ nebo “Harlem Shake“, nafoukne se hangár jak raketa Ládínka Smolíka a vystřelí do vesmíru.

Holek za mikrofonem není v syrovém chlapském světě rapu nikdy dost. Když už to nejde přes skills, musí se u toho aspoň vypadat. Pomáhá tvářit se koketně a poňoukat erotické fantazie pánů posluchačů. Druhá možnost je, že umíte sypat jak hovado a kukuč, nekukuč, trháte s andělským úsměvem mikrofony na kusy. Jo a pak je možnost třetí, nejlepší. Kombinujete obojí – umíte sypat jak hovado a ještě u toho vypadáte velice sjízdně. Tak tohle je případ londýnské Shystie. Není moc krotitelek mikrofonu, co by s ní chtělo soupeřit ani ve světě grimeu, natož pak za jeho hranicemi.

Je málo smutnějších věcí, než stárnoucí rappeři. Žijí slábnoucí ozvěnou dnů minulých, život ve vlastní bublině, kde se čas zastavil. Při pohledu zvenčí vypadají často hrozivě. Jak zápasnický šampion, kterému se na oslavě velkého jubilea hryzla pumpa. Když vám řeknu, že projekt Shabazz Palaces má na svědomí Butterfly z kapely Digable Planets, klidně se lekněte. Bojte se, že je to další z té nekonečné fronty, co nedokázal odejít. Ani na vrcholu, ani cestou dolů, dokud to ještě šlo důstojně. A jak bude jeho jazzy hip hop znít dnes. Budete se bát zbytečně. Shabazz Palaces není jazzy hip hop. Shabazz Palaces je muzika jako žádná druhá. Shabazz Palaces je nemoc. Shabazz Palaces je návrat do budoucnosti rapu. Shabazz Palaces je tak jinak, že nevíte, jestli je pozadu za Afrika Bambaataa nebo napřed Golf Wang. Shabazz Palaces je dost možná nejlepší projekt, o jehož existenci jste neměli nejmenší tušení. Ohromí vás jako létající Čestmír.

Trojitý úder od diskokoule po paralelní vesmír je venku. Zatím 10 jmen. Co bude dál? Dobrá otázka. Tohle je ta velká věc na obzoru? Jo i ne. Už podruhý. Ještě se můžeš klepat. Bude to opravdu mrda. Třeba už příští pátek ráno.

 

Hip Hop Kemp 2013:

KENDRICK LAMAR /USA/

EL-P /USA/

BAAUER /USA/

ODDISEE & APOLLO BROWN /USA/

STALLEY /USA/

ORGANIZED THREAT ft. Gavlyn, Poetic Death, Yarah Bravo, DJ Dubplates, DJ Mike Steez /USA, SWE/

EKTOR & DJ WICH /CZ/

BISZ & B.O.K Liveband /PL/

SHYSTIE /UK/

SHABAZZ PALACES /USA/

Více informací k festivalu naleznete zde:

Festival Hip Hop Kemp 2013 | 22. - 24.8.2013 | Hradec Králové