Jazz Fest Znojmo 2012 skončil ...

 

Přinášíme Vám zhodnocení 5. ročníku Jazz Fest Znojmo,

 

 

akce, která se konala 18.-22.ledna ve Znojmě a okolí. Právě končící ročník byl nejúspěšnější v historii. Navštívilo ho přes 2000 lidí. Akci pochvalovali nejen návštěvníci, ale také účinkující.

První hudební festival na Moravě, Jazz Fest Znojmo, má za sebou pátý rok konání. Dvanáct festivalových koncertů a vystoupení, které se během pěti dnů konaly ve Znojmě a okolí, zakončila v neděli 22. ledna Jazzová mše Karla Růžičky. Festival navštívilo přes dvě tisícovky návštěvníků a mnoho akcí bylo dopředu vyprodáno. Festival si pochvalovali nejen návštěvníci, ale také účinkující.

Jazz Fest Znojmo je typický představením jazzu ve všech jeho polohách. „Každý rok se snažíme zaplnit celou širokou škálu jazzu. Proto na festivalu zazněla stará forma jazzu, což je dixieland. Na druhé straně tohoto portfolia zase stojí mladá jazzová uskupení s moderním jazzem. Někdy jazz přesahuje do folklóru, nebo je v duchovním hávu. Naším cílem je mít festival hodně pestrý,“ popsal prezident festivalu Jiří Ludvík.

 

 

 

Další devízou vícedenního jazzového setkání je konání koncertů na různých místech a v různých klubech. „Během festivalu se nikdy nevracíme na stejné místo. Různé prostory dávají koncertům i různorodou atmosféru,“ poznamenala Lenka Zouhar Ludvíková, produkční festivalu.

Festival od ostatních jazzových akcí u nás odlišuje jeho těsné propojení s vínem a promyšlenou gastronomií. Na většině akcí je v ceně vstupného vinná degustace, u koncertů konaných v restauraci je také speciální jazzové menu. „Do budoucna bychom se chtěli ještě víc zaměřit na jazzovou gastronomii. Aby naše koncerty byl zážitek nejen hudební, ale také chuťový,“ prozradila své plány produkční.

Pořadatelé jsou s letošním jubilejním ročníkem spokojeni. „Jsme rádi, že se nám podařilo festival zařadit mezi oblíbené hudební akce. Je vidět, že si znojemské publikum za tu dobu už na jazz zvyklo. Účinkující si to moc pochvalují, jak jsou naši posluchači vnímaví a umějí se na koncertech dobře chovat. Proto měly naše akce skvělou atmosféru,“ pochvaloval si po uzavření páté kapitoly festivalu Ludvík. „Vše takto skvěle vychází i díky podpoře města Znojma a dalších sponzorů a také díky spolupořadatelství Znojemské Besedy. Na pět dnů v roce 2013 uděláme zase Znojmo jazzovým městem,“ vzkázal Ludvík.

 

 

 

Festival zahájil ve středu 18. ledna v restauraci hotelu Prestige jeho patron Peter Lipa, který si jako svého hosta pozval legendu jazzového světa Jaromíra Hniličku. Den na to se uskutečnil nejnavštěvovanější koncert festivalu – originální vystoupení Dana Bárty s triem Roberta Balzara. Do posledního místa zaplněný štukový sál Louckého kláštera byl svědkem nejnovějšího Bártova projektu Theyories. V pátek vypukl produkčně nejnáročnější festivalový program – Jazzová noc v klubech. Na šesti místech Znojma, v klubech, restauracích, ale i znojemském divadle, zněl jazz v různých podobách. Všechna místa do posledního zaplnil klavírista Miroslav Lacko, kytarista Milan Kašuba, Stadtmusik Hollabrunn a zpěvačka a cibmbalistka Zuzana Lapčíková v doprovodu kontrabasisty Josefa Feča. Maraton zakončila talentovaná slovenská jazzová zpěvačka Jana Gavačová se svým triem. „Toto nadějné uskupení nám doporučil patron festivalu Peter Lipa, který se na tvorbě programu našeho festivalu podílel,“ prozradil Jiří Ludvík, prezident festivalu. Sobotní program v hotelu Savannah v Hatích u Chvalovic hostil královnu českého jazzu Janu Koubkovou s jejím kvartetem. Festival vygradoval Jazzovou mší Karla Růžičky. Festival ozvláštnilo vystoupení jazzového uskupení Kouda´s Quartet, které zahrálo na prochladlé Obrokové ulici v centru města, nebo hlasový workshop Jany Koubkové. 

Více na  www.hudbaznojmo.cz/jazz-fest.