Kam na Pálavu

  

 

Pavlovské vrchy

(název odvozen od obce Pavlov) neboli Pálava, jsou vápencovým útvarem, táhnoucím se na jihu Moravy od obce Pavlov dvacet kilometrů na jih okolo Mikulova až ke státním hranicím s Rakouskem.

Chráněná krajinná oblast Pálava, přírodní klenot České republiky, se nachází v nejteplejší a nejsušší oblasti České republiky a má tak téměř středomořský ráz. Místní krajina je tvořena rozlehlými úrodnými poli a vinicemi, doplněna bělostnými vápencovými skalisky, pocházejícími z jurského období dinosaurů. Co do bohatosti druhů rostlin a hmyzu, Pálava u nás nemá sobě rovného a předčí hravě všechny naše národní parky.

Různé významy označení "Pálava":

 - "Pálava" je synonymem pro Pavlovské vrchy.
 - Může se ovšem jednat také o vrchol "Pálava" v Pavlovských vrších (461 m).
 - Chráněná krajinná oblast Pálava.
 - S oblastí Pavlovských vrchů je také spojena odrůda vinné révy "Pálava"
 - Umělá vodní nádrž a rekreační oblast nacházející se v Blansku.

Dalším z unikátů pálavského minipohoří je také charakteristická morfologická kulisa, s trochou fantazie přípomínající ležícího ještěra, zasazeného do jihomoravské krajiny.

Pálava se ne náhodou stala v roce 2003 součástí biosferické rezervace UNESCO Dolní Morava. Patří totiž k nejdéle osídleným místům českých zemí. Právě odtud pocházejí odkryvy pravěkých tábořišť lovců mamutů, včetně proslulého nálezu keramické sošky a to Věstonické venuše.

Přehledně Vám přinášíme tipy na výlet jak na Pálavě, tak i v nedalekém okolí. Samozřejmostí jsou také kalendář akcí či fotogalerie.

Více informací naleznete na www.kamnapalavu.cz.