Mafiánská opera | 14., 24.9.2012 | Praha

 

Mafiánská opera aneb Nebát se milovat a nekrást!

Je vám trochu přes třicet, jste rockový muzikant, máte kapelu, co nehraje, malou rodinu, co neuživíte, a ženu, která vás pořád ještě má ráda, ale zároveň vás opouští… To prostě není ideální situace. A najednou vám někdo nabídne peníze… velké peníze, které by všechno vyřešily. Ale musíte si pro ně dojít. Musíte vzít ostatní členy své marné kapely a v převlečení za policisty musíte vlézt do bytu úředníka z magistrátu, který přijal úplatek, a ten úplatek mu zabavit. Vlastně to není ani loupež. Ukradnete ukradené peníze, zkorumpované… Dokážete to? Jak je těžké krást? Co se stane, až začnou krást všichni? A viděli jste Pata a Mata nebo Woody Alenna nebo Po přečtení spalte od bratrů Cohenů?

Mafiánská opera je ale zároveň o lásce, o lásce v této „divné“ době, o lásce mezi lidmi, kteří jsou unavení, vyčerpaní, s posledním zbytkem iluzí, kterým je prostě přes třicet… O lásce, která zachraňuje.

Mafiánská opera je zcela nový autorský text Jana Jirků (autora úspěšné hry Marnotratný syn), který vznikl speciálně pro Palác Akropolis. Text inspirovaný dnešní dobou, text, který je reakcí na součastné politické a společenské události. Reakcí na dobu, ve které nezbývá než se do nekonečna zlobit, nebo se neustále divit, anebo se prostě smát, aby se z toho člověk nezbláznil…

Na počátku byla chuť zdramatizovat knihu ZLOČIN V ČECHÁCH od Miroslava Houdka, jenž byl členem proslulého Berdychova gangu. Popisuje v ní svůj život českého gangstera.

Posléze se ale ukázalo, že není tak zábavné psát hru o zločinu páchaném lidmi, od kterých se to očekává, jako psát o zločinu, o který se pokoušejí lidé, které považujete za slušné, a od kterých by to nikdo nikdy nečekal.

Mafiánská opera je muzikál, či černá komedie hraná se zpěvy, která se hlásí k tradici Žebráckých oper a Koňských oper a ke všem těm hudebním komediím, na které jsou Čechy bohaté. Hudbu píše Marek Doubrava, člen výjimečné a jedinečné hudební skupiny Hm…, ve které se mísí skvělá hudba se skvělou poezií a s humorem a okouzlující atmosférou.

Mafiánská opera má jedinečné obsazení, kde se potkávají herci, kteří se doposud neměli šanci potkat. Velmi těhotnou manželku ztvární Simona Babčáková, zhrzeného detektiva Oldřich Navrátil, filosofujícího taxikáře Vladimír Marek, bývalého člena Berdychova gangu Tomáš Jeřábek, ministra bezpečnosti veřejnosti Bartoloměje Vítka Jakub Žáček, vzrušující emo-dívku Aneta Krejčíková. Živá kapela doprovodí písně dojemné i dravé a pohybové kreace předvede trio neodolatelných gravidních žen.

V dalších rolích se představí Jiří Vaněk, Petr Vodička, Vlasta Špicnerová, Martin Švec a Marek Doubrava.

Výtvarný design celému představení dodá HZA neboli Honza Bažant, scénograf a komiksový kreslíř, autor Pána času, výtvarník působivého popartového střihu. Kostýmy navrhla Simona Krompholzová. Režie se ujme autor hry Jan Jirků.

Místo a termíny konání:

Palác Akropolis, Kubelíkova 27, Praha 3
14.9.2012 15:00
24.9.2012 20:00

Vstupenky na představení zakoupíte v předprodeji v síti TICKETPRO.

Více informací naleznete na www.palacakropolis.cz.