MĚLNICKÝ KOŠT | 13.8.2011 | Mělník

Tento rok se již tradičně ve Svatováclavské ulici v Mělníku uskuteční ochutnávka mělnických vín, a to v rámci svatovavřinecké slavnosti mělnického vína a gastronomie. V pořadí již pátý MĚLNICKÝ KOŠT se koná dne 13.8.2011 od 13.00 hodin do 22.00 hodin. Svatováclavská ulice se zaplní stánky mělnických vinařů a restauratérů, kteří Vám nabídnou své nejlepší produkty.

Vstupné bude jako vždy ve formě originální degustovací sklenky a krom vína bude samozřejmě možnost ochutnat i speciality mělnických restaurací. Jako vždy, pokud nám počasí tento rok bude přát více než loňského roku, bude degustaci provázet i kulturní program.

Jak vznikl MĚLNICKÝ KOŠT ...

Léta Páně 2007 se sešli mělničtí přátelé místních vín a vinaři a u dobrého moku z vlastních vinohradů se rozhodli navrátiti tradici pití vína zpět na Mělník mezi lid nevzdělaný a pouze pití piva se oddávající. Tímto jednoduchým rozhodnutím vznikla tradice scházeti se dvakrát ročně a plně se věnovati ochutnávání a hudrování o víně přímo s jejich výrobci.

První setkání koná se vždy na začátku března pod názvem VINNÁ NOC. Tento večer je pouze pro odvážné a trénované, jelikož vše začíná již ve 20.00 hodin a skrze ochutnávky a kulturní program se stateční účastníci blíží k  závěrečné hodině ranní 8.00.  Všichni se pak rozcházejí jako slušní lidé - za bílého dne.

Druhé setkání v roce je pak plánováno na nejbližší sobotu k svátku sv. Vavřince, kdy se podle tradice začínají barvit modré odrůdy a koná se pod názvem MĚLNICKÝ KOŠT. Tato radostná veselice se odehrává v ulici Svatováclavské před dominantami kostela sv. Petra a Pavla a Mělnického zámku.

Ochutnávek chtivý návštěvník zde najde tradiční vína z Mělnické oblasti od třinácti výrobců a v průběhu dne probíhá kulturní program připravený mělnickými dobrovolníky obsahující divadlo, tanec, šerm, muziku a další. Aby nepálila žáha jsou podávány většinou na ohni připravené speciality místních gastronomických zařízení.
 
Více informací naleznete na www.melnickykost.cz.

Reklama: