Na Pálavské vinobraní přijelo do Mikulova padesát tisíc lidí

Mikulov 9. 9. 2013 - Osmitisícový Mikulov zaplnilo o uplynulém víkendu padesát tisíc lidí,

kteří si přijeli vychutnat 66. ročník Pálavského vinobraní. Během tří dnů se vypilo na devadesát hektolitrů burčáku.

Pálavskému vinobraní byl letos věnován velkolepý prostor. Na osmi místech – v historickém centru na Náměstí, v Kapucínské ulici, na zámku a v zámecké zahradě, na Kozím hrádku, Svatém kopečku, amfiteátru a nově na ulici Česká před kinem se vystřídalo na pětačtyřicet kapel, souborů a interpretů různých žánrů. Mezi nejznámější hosty letošního ročníku Pálavského vinobraní patřily kapely Nightwork, Olympic, Kryštof a zpěvačka Anna K. nebo zpěvák Václav Neckář a Petr Bende.

Víno a hroznový mošt tekly proudem a šedesátka vinařů měla po celý víkend plné ruce práce. Úctyhodných devadesát hektolitrů vypitého burčáku mluví za vše. „Loňský rekord sedmdesát pět hektolitrů byl překonán stejně jako počet návštěvníků. To nás moc těší a svědčí to o tom, že Pálavské vinobraní je mezi lidmi čím dál tím vyhledávanější,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

Bohatý program Pálavského vinobraní začal už ve čtvrtek 5. září podvečerním zpíváním u burčáku. Páteční večer pak vyvrcholil koncerty skupin Wohnout a Nightwork a zpěvačky Anna K. na amfiteátru a vysláním královské družiny pro krále Václava IV. Na toho v sobotní poledne čekalo zcela zaplněné mikulovské Náměstí. Král nezklamal a přijel v doprovodu své choti v podání Chantal Poullain. „Mému srdci nejbližší jsou tři města. Má rodná Marseille, Praha a Mikulov, kam se vždycky moc ráda vracím,“ říká známá herečka. Z Náměstí přes zámeckou zahradu, kde byla historická tržnice s kejklířskými vystoupeními, je to jen kousek do zámeckého sálu. Tam probíhala Národní soutěž vín mikulovské podoblasti a návštěvníci mohli ochutnat na čtyři sta vzorků těch nejlepších vín. Poblíž Udírenské věže pak Sedlecká vína prezentovala tradiční zpracování vín. Tato novinka se velmi osvědčila a návštěvníci z ní byli nadšení. „Lidem se moc líbilo, že si mohli sami vyzkoušet, jak se víno zpracovává a vylisovaný hroznový mošt si hned ochutnat. Je to pro nás obrovská motivace a příští rok na Pálavském vinobraní rozhodně nebudeme chybět,“ prozradil s potěšením Daniel Záblacký z vinařství Sedlecká vína. Z bohatého kulturního programu letošního Pálavského vinobraní si opravdu mohl vybrat každý a o to pořadatelům šlo především. „Chceme, aby si každý našel to své. A vychutnal si Pálavské vinobraní podle svého gusta. Ať už je to folklor, tradice, populární hudba či dechovka,“ uvedla ředitelka Pálavského vinobraní Marcela Koňáková.

Páteční večer zcela zaplněný amfiteátr roztančil se sluncem v duši Vojta Dyk se skupinou Nightwork. „To je show. Oni jsou fakt skvělí a mistři improvizace,“ směje se při písni It´s My Life Jana z Kutné Hory, která do Mikulova letos přijela poprvé a rozhodně nelituje. Řada oslovených návštěvníků však na Pálavské vinobraní přijíždí opakovaně. Stejně jako Marie Fuchsová z Hořic z Podkrkonoší, která na otázku, co se jí v Mikulově letos líbí nejvíc, odpovídá: „Všechno. Víno, burčák, skvělá atmosféra. Sobotní koncert Kryštofů i páteční Anna K. A i když jsem se těšila na Anetu Langerovou, tak Jana Kirschner byla milým překvapením.“ Slovenská zlatá slavice přijela do Mikulova zcela neplánovaně, aby vyplnila prostor za nemocnou kolegyni Anetu Langerovou. „Museli jsme narychlo kvůli zpěvaččině nemoci řešit náhradu. Všechno se nám podařilo vykomunikovat během noci. A Jana Kirschner byla rozhodně adekvátním řešením. Lidem se líbila a pro vzniklou situaci měli pochopení, což nás těší,“ řekla hlavní produkční Pálavského vinobraní Irma Konešová. Druhá nepředvídatelná změna v programu nastala v neděli. Nemocný zpěvák Pavel Bobek nemohl přijet, a tak Robert Křesťan s Druhou trávou zazpíval jeho písně a společně se zaplněným Náměstím zavzpomínali na českého průkopníka rokenrolu, který letos vstoupil do síně slávy Akademie populární hudby.

Nedělní výstup na Svatý kopeček se stal už také neoddělitelnou součástí Pálavského vinobraní a letos na vápencový vršek vyšlo více než sedm stovek lidí. Před jejich zraky přebral starosta města Rostislav Koštial od sponzora výstupu vinařství Vinofol z Novosedel šek na deset tisíc korun na opravu kapliček na křížové cestě lemující Svatý kopeček. Finální tečku za 66. ročníkem Pálavského vinobraní pak udělala odpolední přehlídka dechových hudeb na Náměstí.

Organizační tým pod vedením ředitelky společnosti Mikulovská rozvojová Marcely Koňákové odvedl více než půlroční mravenčí práci, která se uplynulý víkend zúročila. Na přípravě letošního ročníku se podílela více než stovka odborných pracovníků, kteří se starali nejen o vymýšlení zábavy a programu, ale také o propagaci, bezpečnost, dopravu, ubytování, úklid, partnery akce a účinkující. „Tak skvělou komunikaci s organizátory, včetně plánku, kde máme zaparkovat, jsem ještě nezažil. Opravdu výborné a děkuji moc produkci,“ řekl Jaroslav Kunc, manažer kouzelníka a komika Richarda Nedvěda.

Mezi padesáti tisíci návštěvníky, kteří na letošní vinobraní do Mikulova přijeli, byl i televizní štáb Kanálu 31 z ruského Čeljabinsku. „Přijeli jsme k vám natáčet upoutávku do našeho cestopisného pořadu Moderní cestování. To, že jsme zastihli Mikulov v jeho nejbujařejší oslavě, je skvělé,“ řekla Svetlana Klimenko, ředitelka společnosti Visit company. O Mikulově a Pálavském vinobraní budou psát i čínské novinářky, které si přijely nasát atmosféru jižní Moravy a poprvé ve svém životě ochutnaly burčák.

PÁLAVSKÉ VINOBRANÍ 2013 Festival vín, gastronomie a kultury s dlouhou tradicí, prestižní vinařskou soutěží, exkluzivním uměleckým programem, který se pořádá každoročně o druhém zářijovém víkendu.

www.palavske-vinobrani.cz