SVATOJÁNSKÁ SLAVNOST 2011 | 20. - 23.6.2011 | Zámek Kratochvíle

 

Svatojánská slavnost ... ohně, hudba, tanec nebeských sfér, živé obrazy na vodní hladině. Sen svatojánské noci... Svatojánská Kratochvíle je letní „renesanční“ slavnost, slunovratový rituál, zastavení času a spočinutí v nádherném prostředí zahrady zámku. Probíhá po čtyři večery, od 20. června do sv. Jana 23. června 2011.

Smyslem slavnosti je společné sdílení magického času letního slunovratu.  Ustředním motivem slavnosti, je obřad královské svatby /hieros gamos/, spojený s požehnáním úrodě a oslavou plodnosti. Jde o  jeden z nejstarších riuálů. V každé historické době na sebe bral jinou podobu. Tu dnešní, mu chceme dát divadlem, hudbou a tancem. Krále elfů Oberon a královna elfů Titanie / postavy vypůjčené od Williama Shakespeara/ symbolicky znázorňují mužský a ženský princip. Dualitu světa, toužícího po jednotě, kráse a harmonii. Kvalitách, které oslavovala a vzývala renesance, v jejímž náručí můžeme v zahradách Kratochvíle na chvíli spočinout.

Denní program:

20.00 - 21.30 čekání na soumrak …naladění k oslavě … hudba, akrobati, věnce z břečťanu, kouzelný nápoj, slavnostní ornamenty kreslené na tělo, hostina elfů, očištění dýmem vonných bylin, průchod labyrintem a iniciační cesta do zahrady snů.

21.30 - 22.30 královská svatba a tanec nebeských sfér …divadlo na vodní hladině, živá hudba / Ondřej Smeykal, Milan Cais a Jiří Hradil(Tata Bojs)/, tanec, historický ohňostroj….

Svatojánská slavnost připravená v loňském roce poprvé na zámku Kratochvíle se stala, díky  mimořádnému výtvarnému zpracování všech scén, kostýmů, ohromující podívanou. Ještě cennější byla práce s užitím renesančního divadelního tvarosloví: symetrie divadelního tvaru odvozená z renesanční perspektivy, optika prostupující světem iluzí a legend, proměny snu a reality, užití commedie dell´arte, kompozice bohatých scén a rozložitých kostýmů v kontrastu se setmělým pozadím renesanční architektury, použití hry protikladů, brány vybízející k samostatné cestě, tématické zakotvení v renesančních mýtech. Renesanční svatojánská slavnost na zámku Kratochvíle byla návštěvníky přijatá s nadšením i obdivem nad stylovou čistotou uchopení v historické zahradě. Ve třech dnech navštívilo slavnosti přes 900 diváků.

Vstupenky jsou k dispozici v síti TICKETPRO.

Více informací naleznete na stránkách pořadatele: www.teatrummundi.cz.

 

 

 

Reklama: