TŘI SESTRY SAILING TEAM - BRAMBOROVÉ NA MISTROVSTVÍ EVROPY

 

V posledním červnovém týdnu

za účasti 34 týmů z 8 zemí v toskánském středisku Punta Ala proběhlo ORCi Mistrovství Evropy v námořním jachtingu. TŘI SESTRY SAILING TEAM  v něm dosáhl svého nejlepšího umístění v historii svých účastí na ME či MS. Vzhledem k průběhu závodu a takřka bezchybným výkonům českých jachtařů je však čtvrté místo pro tým samotný spíše zklamáním.

Vyjma první rozjížďky, kdy jachta THREE SISTERS na startu byla „přes čáru“ a díky penalizaci to stačilo v rozjížďce pouze na 7. místo, totiž výhradně čeští jachtaři pod vedením kapitána Milana Hájka předváděli kvalitní a soustředěné výkony. Startovní pole v čele s úřadujícími mistry světa LOW NOISE bylo výjimečně vyrovnané a leckdy rozhodovaly o pořadí pouze jednotky vteřin. Třem sestrám se povedl i dvoudenní navigační závod dlouhý 145 námořních mil, jehož první polovině dokonce dominovaly a připsaly si tak první dílčí vítězství na takovém závodě (ve druhé polovině offshore etapy pak byly 4.). Po třech dnech tak Tři sestry postoupily na celkové třetí místo.


Další dva dny se odjelo ve slabším, ale poměrně stálém větru ještě 5 krátkých rozjížděk, během nichž získal tým druhý etapový skalp i další přední umístění. V poslední vypsané rozjížďce stačilo týmu na medaili zajet o jedno místo za největším rivalem Morganem IV. To by se patrně podařilo, nebýt sporného manévru soupeře před poslední návětrnou bojkou, který sestrám doslova sebral vítr z plachet a v cíli pak znamenal ztrátu na Morgana přes 20 vteřin. Aby si náš tým vypil kalich hořkosti do dna, před dojezdem pomalejším lodím zadní vítr přifoukl a tak se mezi Morgana a Tři sestry vklínila (nakonec celkově druhá) jachta Scugnizza, a to o pouhé 3 vteřiny!!! Tak se v absolutním součtu dostal Morgan před Tři sestry nejmenším možným rozdílem 0,25 bodu. Následný protest našeho týmu byl zamítnut a tak potvrzena smutná bramborová medaile, na druhé straně však znamenající nejlepší letošní úspěch výhradně české lodě a posádky v ORCi kategorii.

Za TŘI SESTRY SAILING TEAM závodili: Milan Hájek, Tomáš Magor Doležal, Pavel Satoránský, Adam Plhoň, Stanislav Chudoba, Petr Stoklásek, Eva Doležalová, Martin Mudra a Aleš Tříska.

Podrobnosti a foto naleznete na www.trisestrysailing.cz.