Baťův kanál a okolí

 

Baťův kanál,

jedno z nejvýznamějších turistických lákadel na Moravě, přináší v posledních letech svým návštěvníkům nová vylepšení. A nejinak je tomu i pro sezónu v roce 2012.

Baťův kanál má v současné době délku přesahující 50 kilometrů a umožňuje svezení lodí z Otrokovic až do slovenské Skalice. Dle odhadů jej navštíví ročně až 70 tisíc turistů.

Nová přístaviště

V letošním roce budou dokončena dvě nová přístaviště a také nové stání rekreačních plavidel. Opravy plavebních zařízení a práce na samotném zpevnění vodních cest byly zahájeny hned po ukončení loňské sezóny. V rámci těchto stavebních prací tak vzniknou právě nová přístaviště Spytihněv a Sudoměřice -  Výklopník, obě dlouhá 45 metrů a s bezbariérovým přístupem. Přístaviště ve Strážnici bude rozšířeno o krátkodobé stání plavidel.

Oblíbená cyklostezka

Atraktivitu okolí Baťova kanálu zvyšuje také velmi oblíbená cyklostezka, která vede podél jeho břehu. Návštěvníci zde tak mají unikátní možnost spojit cykloturistiku s jízdou lodí. Po stezce můžete vyrazit z Kroměříže až do Hodonína. Ať už jste dálkoví cyklisté, in-line bruslaři, či pokud se chystáte na výlet s dětmi, čeká Vás zde přehledný terén, téměř absolutní rovina a převážně kvalitní asfaltový povrch. Celková délka stezky je 80 km a s auty se zde potkáte také jen minímálně (a to pouze u Kvasic, Bělova a Pahrbku u Napajedel - tyto úseky budou na cyklostezku napojeny postupně).

Další možnosti výletů poskytuje napojení stezky na další cykloturistické trasy, díky kterým můžete vyrazit do Chřibů, Hostýnských vrchů či Bílých Karpat, a návštívit zajímavé cíle jakými jsou bezpochyby například zámek Buchlovice, hrad Buchlov, Arcibiskupský zámek či zahrady v Kroměříži, Velehrad, Archeoskanzen Modrá, sklepy v Mařaticích, Polešovicích či Petrově-Plžích, skanzen ve Strážnici nebo Uherské Hradiště. Čekají Vás zde ovšem také náročnější terény a opomenout bychom neměli také návaznost na oblíbené Moravské vinařské stezky. Osvěžit se můžete v hospůdkách a dalších zařízeních, nacházejících se na březích a v přístavištích.

Ubytování campingového typu

Návštěvníci lokality mohou využívat také nedávno zrekonstruovaný areál Pahrbek v Napajedlech, který nabízí možnost ubytování campingového typu v moderních bungalovech.

Více informací naleznete na www.batacanal.cz.