Brněnské podzemí obsadí před Vánoci špičkoví vinaři

 

brněnském předvánočním kulturním programu se letos objeví úplná novinka. Uskuteční se zde totiž vůbec první městský Festival otevřených sklepů. Uplynulé čtyři roky putoval Festival otevřených sklepů po celé jižní Moravě a za tu dobu představil desítky vinařských obcí a více jak 200 jihomoravských vinařů. Organizátoři z Nadace Partnerství se letos rozhodli udělat z Brna opravdové město vína – tak, jak tomu v minulosti skutečně bylo – a vybrat 33 špičkových vinařů, kteří 8. a 9. prosince představí v rámci Vánočního Festivalu otevřených sklepů svá vína v nejkrásnějších brněnských sklepech a podzemí.

I když se o tom moc nemluví, tak samotné město Brno, je město vína. Jeho historie je s vínem neodmyslitelně spjata a jeho podzemí sloužilo v minulosti zejména ke skladování vína. My si přejeme, aby i přítomnost Brna byla s vínem pevně spojena,“ vysvětluje ředitel festivalu Juraj Flamik, proč vlastně festival zamíří před Vánoci i do města Brna. „Je to ideální způsob, jak ochutnat Moravu, když konečně dorazila v takovém zastoupení vinařů do Brna,“ parafrázuje Flamik jeden ze sloganů festivalu Konečně jižní Morava v Brně.

I proto budou vinaři svá vína prezentovat v místech, která byla odjakživa vínu určena – tedy ve sklepech a sklepních prostorech. „V rámci širšího centra města jsme vybrali přibližně třicítku míst se sklepním charakterem, ve kterých budou prezentovat vinaři svá vína,“ vysvětluje manažerka Vánočního festivalu Eva Kvapilová. Návštěvníci se s vinaři budou moci seznámit ve známých brněnských restauracích, jako jsou La Bouchée, Restaurace Thalie, Restaurace U Královny Elišky nebo Restaurant císaře Leopolda, vinotékách (např. Vinotéka U Tří knížat, Vinotéka Sonneck, Vinotéka Vinárium), ale i ve špilberských Kasematech i v Labyrintu pod Zelným trhem. „Brněnské podzemí je unikátním světem a my chceme ukázat jeho širokou rozmanitost. Velikou atrakcí budou také sklepy pod ulicí Hlinky – otevřeme zde tři soukromé sklepy, do kterých se návštěvníci jinak nedostanou,“ říká Eva Kvapilová s tím, že zvláštní pozornost si zaslouží především Moravský sklep, Hlinky 54. „V něm bude provázet majitelka sklepů paní Bálintová-Hermannová, vnučka původního majitele a váženého brněnského výrobce vína pana Hermanna a přiblíží také vinařství a výrobu vína za dob jejího dědečka. Návštěvníci tu uvidí původní vinařské cisterny z první republiky, staré sudy i další vybavení.“

V jednání je také velký sklepní komplex s názvem Na Kantnýři: „V prostorách Hlinky 56-58 byl kdysi v provozu rozsáhlý velkoobchod s vínem dováženým nejen z jižní Moravy, ale i z dalších států Evropy. Během 1. světové války přivezl prapředek současných majitelů z Itálie i recepturu na kořeněné víno, které později u nás bylo známé jako Metropol. Sklepy jsou tu dlouhodobě nevyužívané, a tak zde na návštěvníky čeká opravdový zážitek

Organizátoři věří, že se z Vánočního Festivalu otevřených sklepů stane tradiční akce, na kterou se budou návštěvníci rádi vracet. „Jeden ze sloganů festivalu říká, že Ježíšek víno nepije, ale nosí. A my Ježíškovi nabízíme, aby si vína pod vánoční stromeček vybral během půvabné procházky brněnským podzemím a sklepy. To je přeci mnohem zábavnější než anonymní nakupování na internetu nebo v supermarketech,“ doplňuje Eva Kvapilová. Nákup vína se organizátoři snaží co nejvíce usnadnit, a tak během festivalu budou mít návštěvníci možnost  víno nakoupit nejen na festivalových místech, ale také na centrálním prodejním místě v sále tělocvičny Pod Hradem, kde budou mít prodejní stánek všechna vinařství a kde je možnost parkování na vyhrazeném parkovišti.

Na návštěvníky ale kromě seznámení se s vinaři, ochutnávky špičkových vín a návštěvy jedinečných sklepních prostorů čeká i rozmanitý doprovodný program. „Hlavní součástí doprovodného programu je samozřejmě kvalitní gastronomie – většina z festivalových míst nabídne i nejrůznější typy stravování – od velikých gourmetských menu v La Bouchée nebo v Thálii, přes alžírské speciality ve Šparglu a francouzské lahůdky v L´Eau Vive až po ochutnávku kozích sýrů U Žíznivého mnicha,“ doplňuje Kvapilová. Organizátoři slibují i řízené degustace, speciální pořady o víně, koncerty jazzových kapel i cimbálek i prohlídky kasemat, Labyrintu pod Zelným trhem nebo sklepu Na Kantnýři.

Vánoční festival začíná oficiálně v sobotu 8. prosince, sklepy se otevřou od 10.00 do 20.00. V neděli pak pokračuje od 10.00 do 15.00.

Více informací naleznete na www.otevrenesklepy.cz a zde:

Vánoční Festival otevřených sklepů | 8. - 9.12.2012 | Brno