Festival Rock for People oslní blesky a výboje!

 

Rock for People oslní blesky a výboje: před tuzemským publikem se poprvé představí sršící Lords of Lightning!

Gejzíry elektrické energie o síle několika milionů voltů ozáří vedle hudebních hvězd návštěvníky blížícího se festivalu Rock for People. Britští performeři LORDS OF LIGHTNING, kteří se v České republice představí vůbec poprvé, připraví po tři večery (či spíše noci) unikátní živelnou show. Mezi 4. – 6. červencem nechají fanoušky letošních taháků Faith No More Skrillexe nebo Franz Ferdinand zakusit performance plnou elektrických výbojů. Technologická a vizuální alchymie, která svým cyber duchem doplní i vystoupení headlinerů The Prodigy nebo Orbital, oslní festivalovou runway sršícími blesky a skvělou choreografií.

 

 

Festivalem chceme atakovat všechny smysly návštěvníků. Rock for People už delší dobu není opřen jen o hudbu. Projekt Lords of Lightning skvěle zapadá do nové vizuální koncepce, v rámci které připravujeme spoustu nových výtvarných artefaktů. Platí to i o designovém řešení hudebních a divadelních scén, nevyjímaje místa pro relax, restaurace a další prezentace,“ láká Michal Thomes, ředitel Rock for People, který letošní 18. narozeniny oslaví i značným posílením nehudebního programu. Návštěvníci se tak mohou těšit hned na čtyři místa s divadelním programem, na ústřední runwayi se budou jen s malými přestávkami odehrávat nejrůznější show.

Živelná podívaná Lords of Lightning boří hranice vědy: dva performeři oděni do kovových obleků s rukavicemi a speciálními helmami s rohy své pomyslné jeviště zahalí v mystický proud oscilujícího chaosu. Kouzelnickým předmětem se jim stanou Teslovy cívky, které zažehnou jiskry proměňující se v blesky o napětí 4 milionů voltů, jež budou proudit dokonce i mezi jejich hlavami!

Představení Lords of Lightning stojících na speciálních konstrukcích působí místy jako souboj dvou rytířů, jindy spíše rozehrávají taneční robotickou show do všech směrů. Speciální obleky performerů přitahují elektrické výboje, které dále poskakují přes jejich rukavice a rohy na helmě a rozpínají se všemi směry. Když natáhnou ruce proti sobě, probíhá elektřina přímo mezi nimi a vytváří impozantní proud elektřiny.

Neobyčejná show vyžaduje rovněž jistou obezřetnost a je nutné ji provozovat v dosahu několika metrů od publika. Autorem show Lords of Lightning je novozélandský technik a experimentátor s elektřinou Carlos Van Camp, podle něhož největší nebezpečí nehrozí při samotné show, jako při práci se zařízením sloužícím při provozování show. Je rovněž velmi důležité zajistit bezpečnost obleků, v nichž performeři vystupují.

Poté, co se po prvních pokusech s cívkou podařilo Carlosovi Van Campovi vytvořit elektrickou show, sklízel po více než desítku let obdiv u publika na novozélandských festivalech, které postupem času prodělaly díky zmiňovanému speciálnímu stroji upgrade na novou úroveň. Stroj využívá 20 – 25 tisíc wattů. Změřit napětí jisker je těžší, ale Van Camp odhaduje, že pětimetrové oblouky, které se při show vytvářejí, mají napětí až 4 miliony voltů. Pro srovnání – přirozenými blesky probíhá kolem 20 – 50 milionů voltů.

Van Camp vyrobil většinu zařízení, která jsou při show potřebná, postupem času přestal vystupovat a místo toho řídí zařízení během vystoupení. Usměrňuje napětí a tím reguluje dynamiku představení, které slibuje o to pestřejší a nezapomenutelnější zážitky.

Více informací o festivalu naleznete zde:

Rock for People | 3. - 6.7.2012 | Hradec Králové