Galakoncert Marty Kubišové

 

Marta Kubišová oslaví životní jubileum galakoncertem v brněnském Bobycentru.

Vyprodané brněnské Bobycentrum bude ve čtvrtek 24. ledna aplaudovat první dámě české pop music, Martě Kubišové, minimálně dvakrát. Jednak za očekávaný nezapomenutelný hudební zážitek, jednak jako gratulace k 70. narozeninám, které Marta Kubišová - žena krásného hlasu, velkého srdce a pevného charakteru – oslaví také se svým brněnským publikem. Na slavnostní galakoncert, během nějž zazní za doprovodu skupiny Petra Maláska nejznámější písně této významné zpěvačky, zbývají v síti Ticketpro poslední desítky vstupenek. Více informací na stránkách pořadatelské agentury - www.brnokoncert.cz.

Poprvé se Marta Kubišová na pódiu objevila s amatérskou taneční kapelou v Poděbradech a Nymburce a v roce 1961 postupila do finále soutěže Hledáme nové talenty. V pardubickém divadle Stop se po vyhraném konkurzu v roce 1962 zdržela jednu sezónu a přes angažmá v plzeňské Alfě (1963), kde se setkává s Bobanem Ondráčkem, se dostala v roce 1964 do pražského Rokoka, kde účinkovala v jeho pásmu Chan&Son.

V roce 1965 se na pódiu poprvé potkala s Václavem Neckářem a Helenou Vondráčkovou, s nimiž posléze vytvořila úspěšné trio pojmenované od listopadu 1968 Golden Kids. V roce 1966 duet Oh, baby, baby s Helenou Vondráčkovou vyhrál Bratislavskou lyru. O rok pozdějí Marta Kubišová získává poprvé Zlatého slavíka. V roce 1968 natáčí s Janem Němcem svůj první recitál Náhrdelník melancholie, v lednu vystupuje sólově i s Václavem Neckářem a Helenou Vondráčkovou na MIDEM v Cannes. V dubnu téhož roku na pozvání legendárního producenta Bruno Coquatrixe zpívá v pařížské Olympii.

Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 se stává píseň Modlitba pro Martu národním protestsongem, který po dlouhá léta normalizace přežil v paměti posluchačů. V listopadu 1989 jím symbolicky Marta Kubišová na balkónu Melantrichu na Václavském náměstí a Letenské pláni otevřela cestu ke svobodě a demokracii.

Golden Kids v roce 1969 zažili ještě úspěšný rok a Marta Kubišová opět zvítězila v anketě Zlatý slavík. Obdržela jej však pouze neveřejně v redakci Mladého světa: začala normalizace, v rámci které byla paní Kubišové po posledních úspěšných koncertech Golden Kids v lednu 1970 zakázána činnost a kapela se rozpadla. Zpěvačka se odmítla podvolit tlaku a statečně se vyrovnává s nepřízní osudu v životě osobním i společenském.

Roku 1977 se stává signatářkou Charty 77, natáčí potajmu u Jaroslava Hutky pro exilové vydavatelství Šafrán 78 krásné album lidových písní. Poprvé se na veřejnosti objevila na legendární demonstraci za lidská práva 10. ledna 1988 na Škroupově náměstí, kde zazpívá českou hymnu. Po roce pak historický comeback během listopadových událostí 1989 vrátil Martu Kubišovou mezi elitu české kultury, na velkém koncertě v červnu 1990 jí byl předán “doživotní” Zlatý slavík. Se skupinou Luboše Andršta pak absolvovala řadu úspěšných koncertů u nás i v zahraničí a v letech 1994 a 1995 proběhl i comeback Golden Kids.

Interpretka vydala řadu studiových i živých nahrávek, nových i kompilací, za zmínku stojí z poslední doby album „Vítej, lásko“ (2005), DVD „Příběh“ (2008) a 3CD Vyznání (Zlatá kolekce). V současnosti působí v pražském Divadle Ungelt, které je její domovskou scénou již několik let. Za svůj výkon v komorním muzikálu Líp se loučí v neděli od A. L. Webbera získala cenu Thálie.

Marta Kubišová se angažuje v řadě charitativních projektů, vzpomeňme na každoroční Adventní koncerty či její aktivity v oblasti ochrany zvířat.

Její umění, ale také lidská a občanská aktivita a statečnost byla oceněna řadou vyznamenání, od Státního vyznamenání za zásluhy, přes Svatováclavskou cenu či uvedení do Síně slávy Akademií populární hudby až po vysoce prestižní francouzský Řád čestné legie, jehož insignie Martě Kubišové předal francouzský velvyslanec v říjnu 2012 u příležitosti jejího životního jubilea.