Halloween na zámku | 30.10.2010 | Zbiroh

Zámek ve Zbirohu

 
je typickým představitelem vývoje šlechtického sídla v Čechách od opevněného hradu až po zámek, plnící především representační funkci. Byl založen na konci 12. století. První písemná zpráva o Zbirohu je uchována z roku 1230. Stavebníkem byl zřejmě Břetislav ze Zbirohu z rodu Sulislavců, vzápětí se dostal hrad do majetku velkého rodu Drslaviců, jehož členové, sídlící na hradě se začali také psát ze Zbirohu. Děpolt ze Zbirohu se stal předkem pánů Švihovských z Rýzemberka. Dalším z významných vlastníků hradu byl Přemysl Otakar II.
 
Hrad byl postaven na rozlehlém kopci s vrcholovými buližníkovými skalami, které vytvářejí ze tří stran chráněný ostroh. Pouze z východní strany je přístup pozvolnější a hrad byl z této strany chráněn dvěma příkopy. Stavba patří do okruhu hradní výstavby Sasko – Hesenského a je představitelem tzv. bergfritového typu, stejně jako například nedaleké hrady Krašov a Valdek.
 
Akce, nejen pro děti ale i dospělé, začíná v 18 hodin srazem u vstupní brány do zámeckého parku. V 18:20 je pak odchod lampiónového průvodu tajuplnou stezkou s překvapením na zámek. Nezapomeňte si přinést lampióny pro děti a svítilny pro dospělé. V 19:00 pak proběhnou soutěže pro děti i dospělé se vstupy středověkého programu. Ve 20:00 proběhne vyhlášení vítěze o nejlepší halloweenskou masku a ve 21:00 je plánováné zakončení večerního programu. Po celý večer si můžete objednat pokrmy ze speciálního halloweenskeho menu.
 
Vstupné:
 
Dospělí 95Kč, děti v maskách zdarma, děti bez masky 40Kč.
 
Více informací naleznete na www . zbiroh . com (26.3.2012 odkaz zrušen, nefungující stránky)