Hip Hop Kemp 2012 a jeho line up, část 14. – TVL

 

Tvl, tohle bude trochu mišmaš, ale pozor... trochu mocnej mišmaš. Je jedno, jestli je to písmeno T, V, X, ŽM nebo co. Tady jde o to, že zveřejňujeme kvalitu už počtrnáctý v řadě. Co nás čeká tenhle tejden? Pár hovadin by tu bylo. Co takhle naprosto nemocnýho, agresivního, afektovanýho boxera z východního Londýna? Nebo slovenskýho veterána, jehož rap stále šlape jako hodinky? Nebo ne, Liberecko, to je ráj, kterej bude taky zastoupenej na Hip Hop Kempu. A ještě abychom nezapomněli na naše polské bratry, kteří sice vypadli z fotbalovýho šampionátu, to ale ještě neznamená, že na Kempu nenakopou prdele těm nejtvrdším MCs.

Tempa T - To není rapper z východního Londýna, to je odjištěnej granát ve vašem klubu. Je až škoda, že Tempa T aka BBC se ještě na Hip Hop Kempu neobjevil. Jeho rap totiž zní jako kdybyste fetovali jedlou sůl a posléze dostali nepřekonatelný choutky sníst člověka vedle vás. Agresivní, nemocný. Je to Next Hype. Tempa zatím vydal nějaký bootlegy a jedno EP, nicméně na londýnské scéně si ho konkurence považuje. Respektuje ho i Tim Westwood, jeden z nejznámějších moderátorů a Djs na britském Radio 1. Když se podíváte na Tempzovy klipy, bude vám hned jasný, jak moc je celá zážitost v prdeli — rozmlácené počítače, napadení chodců, vyskakování z aut... Neznáme víc vyhypovanýho rappera, než je Tempa. Jeho hype hype ting se rozjížděla ještě se Slew Dem Crew, ve který byl jasným frontmanem. Se singlem Next Hype prorazil až v roce 2009, později spolupracoval s Chase and Status na pecce Hypest Hype. Nějakou dobu o něm nebylo slyšet, než pár týdnů zpátky nahrál novou psychotickou šílenost Say It Right Now. Tady už končí veškerý debaty o tom, jestli je Kemp připravenej na svůj jedenáctej ročník. On byl totiž připravenej už dávno, touhle nemocí jsme to jenom dorazili.

Vec - ten je na Kempu stejně provařenej jako hořící stan po skončení festivalu. Je možná klišé o někom říkat, že je legenda, ale u Branislava Kováče to jinak nejde. On je tady prostě už dost dlouho na to, aby seděl za jídelním stole v čele a ostatním slovenským rapperům dělal tátu. Jen pro představu, co jste dělali v roce 1992? Honili kačery? Privatizovali český podniky? Byli jste vůbec na světě? Vec už v roce 1992 nahrával pecky ve skupině Trosky. Funkční veterán sice nevydal album od roku 2008, ale už připravuje nový bomby, který bychom měli na Hip Hop Kempu slyšet.

Polští Lona i Webber a liberecký Lipo jsou dalšími přírustky tohohle týdne. Lipo, padesát procent skupiny BPM, se sólovou deskou Víc než hudba a hlavně skladbou Ležím v tvé blízkosti (2,5 milionu shlédnutí na YouTube) dostal pod kůži všem od posluchačů uplakaných balad, po kamioňáky, co si jedou Evropu 2. Lona (v překladu děloha) se už na polský scéně pohybuje poměrně dlouho. Od roku 1999 jeho pořádně vidět a letos na Kemp si vezme felánka Webbera. Ty na festivalu doplní italská kapela Napoli Rap All Stars (Clementino - Dope One – Oyoshe), která patří k tomu nejtvrdšímu hovnu, co se na apeninskym poloostrově pohybuje.

Takže, čtrnáctej díl jsme uzavřeli, všechno v cajku. Velký nahoru pro Hip Hop Kemp festival. Je otázka, co na vás přichystat příští tejden. My to teda už víme. A taky víme, že to bude velký. Pochybovači přestávají pochybovat, skeptici přestávaj skeptičit... těšte se. Mír pryč.

Více informací k festivalu naleznete zde:

HIP HOP KEMP 2012 | 16. - 18.8.2012 | Hradec Králové