Hip Hop Kemp 2012 a jeho line up, část 7. - E

 

Sedmý pátek v řadě se rozrůstá lineup festivalu s atmosférou.

Posedmé za sebou je to nárůst internacionální. Posedmé nazdar Hip Hop Kempe, e e e.

            eLZhi – dlouho předtím, než triko „J.Dilla Changed My Life“ vytvořilo základ šatníku rapovýho srdcaře už tenhle malej velkej člověk rapu krotil v Detroitu mikrofon. Říká se mu „Detroit’s best kept secret“ i dlouho potom, co se nad kapelou Slum Village zavřela voda a několika parťáky ve zbrani i hlína. A jestli trvalo dlouho, než se sem konečně dostal se sólo koncikem, na Kempu 2012 to spláchne ve velkým stylu. Tady totiž budeme svědky úplně poslední show k jeho mixtapu Elmatic. Předělat klasiku všech klasik, samotnou korunu pokladnice rapu – Illmatic, to už chce sakra koule. Předělat jí tak, že si z toho všichni lehnou na záda a je jedno, jestli mají v popisu práce prudit nad čarou (rozuměj kritika), či prudit pod čarou (rozuměj fans a králové diskuzních fór), to už teda musí bejt. Zavřeš oči a ponoříš se do totální rapový nirvány. Šílený je, že eLZhi se nejen dokázal originálu vyrovnat, ale v peckách jako “Represent“ ho snad i trumfnul… eLZhi + živá kapela a úplně poslední Elmatic show: tak se jmenuje černý Šemík letošního Hip Hop Kempu. Můžeš řechtat radostí.

            Ektor – jestli se někdy někomu v historii domácího rapu povedlo „přijít odnikud a totálně to rozbít“, je to Ektor. Přišel, viděl, zvítězil… A když to vypadalo, že stejným stylem, jen bez fanfár taky odešel, vrátil se s druhým albem Topství a bylo vymalováno definitivně. Tvrdost je asi tak jediný slovo, který by ho mohlo vystihovat. Ektor se s tím nesere, jeho sebevědomej rap není pro holky a nikdo se mu nesměje. Dělá si, co chce, kdy chce a jak chce. Sere na PR i skandál a přesto nadělá vždycky obrovskej randál. Letos konečně i na Kempu.

            Efthymis – co víte o Řecku krom oliv, dluhů, Olympijských her a antické knihovny na půdě po dědovi? A o řeckém rapu? Nic moc víc? Asi to není ani úplně potřeba, ale jméno Terror X Crew byste znát mohli. Ty dělali tvrdej rap už v době, kdy se u nás řešili sloní choboty a vetchý televizní program. Kapela už neexistuje, ale jejich šéf Efthymis pokračuje v tom, co společně načali dál. Už jen pro jméno jak z řeckých rapových bájí a pověstí to stojí za pozornost, ne?

            Co příště? Amerika nebo Evropa? Asie nebo Austrálie? Lokální nebo transatlantický jména? Ty co se nadechujou, ty co vydechujou, ty co dodýchali úplně a snaží se dech znovu popadnout?