Hip Hop Kemp 2012 a jeho line up, část 9. – BS

 

BS může znamenat spoustu věcí.

Pokud ale jde o spojení s lineupem Hip Hop Kempu, je jasný, že bejčí lejno to opravdu nebude. No bullshit.

The World Famous Beat Junkies – bum. Je to vůbec možný, že tahle neuvěřitelná parta gramofonových kouzelníků letos na Kempu zahraje v rámci tour ke 20. výročí své existence? Je vůbec možný, že Babu a spol už tupí přenosky, hoblují fošny a žonglují bubny tak dlouho? Je. Jedna ze 3 nejzásadnějších DJ crews historie (mocný triumvirát Beat Junkies, Skratch Piklz, X-Men) za tu dobu taky pokryla všechno, co jako DJ pokrýt můžete. Tak schválně, jestli něco chybí. Vynalezli slovo „turntablist“ jako výraz pro toho, kdo gramofon používá jako hudební nástroj, pohrotili battly (mají prýmky za výhry na DMC, ITF, Supermen DJ Battle), vydali tuny mixtapů (jeden za všechny – Soundbombing II míchali J-Rocc a Babu jako Bumrush Bros.), mají venku DVD, zářili jako rádio DJs, produkovali pecky, hlídali záda kapelám (od Dilated po Visionaries) a pořád ví, jak rozjet mejdan coby párty DJs. Tomu říkám portfolio. A co nás od nich čeká? Jedny mocná skrečiny před koncertem Dilated Peoples a pak jeden mocnej mejdan v hangáru s jádrem The World Famous Beat Junkies? Přesně tohle škrábání Kemp potřebuje jako prase drbání, co?

Snowgoons – může to snad vypadat jako sázka na jistotu. Ale spíš než na jistotu je to sázka na tvrdej rap. A co se dá dělat, když mají Snowgoons každej rok novou desku a novej metalovej lineup? Dá se je znovu nabookovat. A koho letos berou ssebou? Totálně nadnárodní boomb bap korporaci. Big Virtuoso alias Bostonský medvěd alias ten, ze kterého jde hrůza, ještě než zapne majk a otevře pusu. Na asfaltu je zaznamenán od roku 98, členem základní sestavy Army Of The Pharoahs, majitelem hromového hlasu a flow zvané beranidlo. Dojde ale i na Evropu. Prop Dylan ze Švédska a Soulkast z Francie – stačí, když si vypíšem s kým dělali: DJ Premier, MOP, Talib Kweli, Ghostface Killah, Onyx, Das EFX, IAM… Není tajemství, že beaty a sloky se dají koupit jak v sámošce, ale kdyby do toho tyhle týpci nešlapali, asi by si s nima tenhle seznam jméno nekazil, ne? Rozhodně ne! Dánský Sicknature, ten tu vlastně ani není jako host, protože je sám jedna čtvrtina Snowgoons. Krom toho, že produkuje pro lidi jako AOTP, ILL Bill nebo celá La Coka Nostra, je ale taky solidní krotič mikrofonu, jak už nejednou předvedl. A jako bonus Killakikitt z Budapešti. Slíbit vám můžou, že jim nebudete rozumět ani slovo, ale jejich nařachaný beaty a psychopatická flow bude i tak dostatečně polopatická, aby vás trefila jak rána lopatou uhelkou.

Sodoma Gomora – nevím přesně podle jakých měřítka se dá změřit kult, ale vím zcela jistě, že Řezník a De Sade kult jsou, a to už od dob klipu “Drtič sanic“. Zhruba od těch dob je možné potkávat na obskurních místech zvláštní týpky s ne zcela přirozeným výrazem. Týpky, co si ujíždí na názvosloví lidských vnitřností. Týpky co přišli pařit na toho v kukle a toho s kozí bradkou. Týpky, co kdybys jim sáhnul na jejich rapový hrdiny, jsou na oplátku obratem ochotni porušit krystalickou mřížku tvého ksichtu. Zlo přichází. Přichází Řezník a DeSade a s nima všechno, jen ne zákon.

Sokol & Marysia Starosta – spojení jak kráska a netvor. Kombinaci tvrdého rapu se zářezy za roky odstáté na ulici s drsným hlasem jakým disponuje šéf labelu Prosto, kapely WWO a party ZIP SkladSokol a přesného opaku – jemného hlásku jakým disponuje Marysia Starosta? Tu v Polsku žerou. Mají k tomu dokonce spoustu vzletných frází o „nejinspirativnější spolupráci v historii polské hudby“. Když se ale člověk nechá pozvat do jejich světa parádních beatů, neuvěřitelné atmošky a jedinečné kombinace stylů, nezbude mu, než dát vzletným frázím za pravdu.

Strapo & DJ Spinhadz – tak tomuhle se dá říkat všelijak. Třeba velký návrat? Třeba zajímavý happy end vlnitého příběhu „jednou jsi nahoře, jednou jsi dole“? Příběhu o nejtalentovanějším freestylerovi široko daleko, co tak dlouho mrhal talentem, až o něj málem přišel. O mladém rapperovi na kterého si sáhla smrt a až ta ho donutila vše přehodnotit, předělat, restartovat sebe i kariéru a všechno udělat znovu a pořádně? O rapperovi, který je ve třiadvaceti vlastně veterán, co má konečně venku desku 23, k ní 2 klipy a zbrusu novou show? Jo, třeba tak.

Takže kdy? Kdy co? Kdy bude headliner? V pátek. Kterej pátek? Příští pátek. No BS.

Více informací o festivalu naleznete zde:

HIP HOP KEMP 2012 | 16. - 18.8.2012 | Hradec Králové