Hip Hop Kemp 2013 – Od Prahy až k protinožcům

Do festivalu s atmosférou ještě nějaký ten čas zbývá.

Ale protože je další mocnej pátek, je třeba naložit už teď. Bez servítek a tvrdě. Bez servítek proto, že tu máme chuťovky od Prahy, přes Polsko, s malou zastávkou v Německu, až po Austrálii. A tvrdě proto, že je to prostě tvrdý. Takže jdeme na to.


Česko-Slovensko dnes zastupují dva těžkotonážníci. Oba z jiného prostředí a trochu jinej ročník, ale oba tu hru umí. Vladimir 518/Idiot/Gorila/Architekt/Riky Brož – říkejte mu, jak chcete, to není důležitý. Důležitý je, že Vláďa je legenda pražskýho rapu a před pár dny vydal nový album „Idiot“, které za těch několik desítek hodin stihlo proletět internetem a ohlasy jsou zatím úžasný. To Strapo ze Slovenska zatím bez nové desky, ale nezapomínejte, že freestylový šampion má na kontě kromě stovky skalpů z různých improvizačních etud také na zdi pověšenou dobře hodnocenou desku „23“, kterou se nezastydí odrapovat na Hip Hop Kempu. Krytí zad dostane klasicky od DJ Spinhandze.


Stuttgart letos representuje na Kempu Německo. Konkrétně čtyři řapeři – Tua, Kaas, Mackes a Plan B z kapely Die Orsons. S třemi alby na triku (poslední deska „Das Chaos und die Ordnung“ vydána v loňském roce) vyprodali Die Orsons kluby v Německu, Rakousku a Švýcarsku. Do dnešního dne skupina odehrála kolem pěti set koncertů a dnes patří mezi to top, co německá rapová scéna nabízí. O Austrálii je taky postaráno. Producent M-Phazes z Melbourne, který už měl možnost spolupracovat třeba s Talib Kwelim nebo Slaugtherhouse, si s sebou do Hradce bere kromě sluníčkové náladičky a pozitivní energie taky hovadský beaty a jednoho z nejceněnějších australských rapperů Illy.


Z Francie a Anglie se snažíme vozit vychytávečky, to doufám víte. Nejsou to ale ani žabí stehýnka, ani flambovaný hlemýždi. Jsou to technologický monstra. Duo Jukebox Champions je nový projekt, který kombinuje živou hudbu s MPC, gramcema, vizuálními efekty a dalšími sick hovadinkami, co jsou kůl. Těmhle kouzelníkům se na festivalu neschováte. Oba DJs jsou navíc ve světě rapu docela provaření. Fade (A State of Mind) je britský producent, který už spolupracoval s klasiky jako je Sadat X, Wildchild nebo reggae legendou Cornellem Campbellem. Jeho parťáčik Blanka je součástí francouzského kvartetu beatmakerů La Fine Equipe. Jo, a aby toho nebylo málo, přidáváme The Disablists – hovadské DJské trio, které v Anglii několik let kralovalo soutěži UK DMC Team Championship. Prostě a jednoduše – vezeme bomby, tak se s tím smiřte.


A zbývá nám ještě cesta k polským bratrům. Pokud posloucháte polskej rap a neslyšeli jste nikdy o rapperu jménem Te-Tris, tak neposloucháte polskej rap. Podle časopisu Machina jeden z třiceti nejlepších polských rapperů, na scéně už patnáct let, tři kvalitní počiny, bezpočet freestylů a respekt napříč celým Polskem. Te-Tris na Hip Hop Kemp nepřijede poprvé. Tentokrát s sebou bere polského rappera W.E.N.A., kterej je – co se týče kvalitky a počtu vydaných desek – taky docela v pohodě. Další partičkou, nebo spíš partičkami na holení, je polská legendární kapela JWP, která se spojila s Bez Cenzury, aby společně na Hip Hop Kempu 2013 namazali svoji první společnou show v Česku. Očekávejte tlak.


Nezdržujeme, jedeme dál. Letošní Hip Hop Kemp nekončí se zveřejňováním, asi byste se měli ještě na pár prasárniček těšit, brzy to praskne. Mír.

Více informací k festivalu naleznete zde:

Festival Hip Hop Kemp 2013 | 22. - 24.8.2013 | Hradec Králové