Jarní Bílý Kámen | 1.5.2011 | Vojenský prostor Libavá

 
Letošní XVIII. ročník cyklo - turistické akce "Bílý kámen" se uskuteční v neděli 1. května 2011. Akce nejen pro cyklisty ale také pro pěší turisty Vám umožní prozkoumání zajímavých míst jinak celoročně uzavřeného vojenského prostoru Libavá.
 
Tradiční akce Bílý Kámen nabízí široké možnosti pohybu po vojenském prostoru. Oderské vrchy na Libavé mají především pro cyklisty úžasné kouzlo, svým způsobem srovnatelné nejen s Českou, ale i tou skutečnou Kanadou. Na území vojenského újezdu Libavá budete moci vstoupit jedním z deseti vstupních stanovišť – v obci Mrsklesy, železniční zastávky Smilov, z Města Libavá, Staré Vody, Nových Oldřůvek, Kovářova, Zeleného kříže, u pramene Odry, cestou od Velkého Újezdu nebo z vesnice Daskabát – a to od sedmé hodiny ranní s tím, že prostor vojenského újezdu musíte opustit nejpozději v 16:00.
 
Pro vstup do oblasti musíte mít u sebe občanský průkaz nebo pas. Na vstupním stanovišti uhradíte svůj vklad a obdržíte barevnou mapu, na níž jsou vyznačeny všechny povolené komunikace, po kterých se můžete pohybovat. Během akce je nutné dodržovat propozice akce, které jsou vytištěny na rubové straně mapy. Účastník obdrží stvrzenku (opět ve formě pěkné fotografie libavské přírody), kterou se během akce na požádání prokazuje všem kontrolním orgánům a pořadatelům.
 
Účast na akci je vázána pro cyklisty podmínkou, že budou mít po dobu pohybu po VVP cyklistickou přilbu – je to nařízení přednosty vojenského újezdu Libavá k ochraně zdraví a životů účastníků po řadě nehod, při nichž došlo opakovaně ke zranění hlav cyklistů.
 
Pro rodiny s dětmi a starší občany jsou připravovány opět výjezdy autokary z Velké Bystřice, Mrskles, Hluboček, Hranic a Olomouce.
 
Více informací o akci, nejnovější zprávy, fotografie atd. naleznete na oficiálních stránkách akce www.akcebilykamen.cz.