KAŠPÁRKOHRANÍ | 24.6.2012 | Praha

 

Čtvrtý ročník dětského festivalu Kašpárkohraní,

který je v České republice největší akcí pro děti, proběhne letos znovu v kempu Džbán a ve sportovním areálu SK Aritma Praha v Praze 6. Festival se uskuteční v neděli 24. června a vstup na něj bude opět zdarma. Celé rodiny budou mít znovu možnost strávit příjemné odpoledne plné hudby, divadla, zábavy, her i sportu. Dramaturgie festivalu je široká a nabízí velkou paletu žánrů. Zábavným dnem návštěvníky provedou Barin a Fretty, pomocníci a klauni Bolka Polívky, kteří baví také v televizní Manéži Bolka Polívky. Největším lákadlem letošního Kašpárkohraní je ale určitě zbrusu nová koncertní show „bejby pankové“ skupiny Kašpárek v rohlíku, která nese název Ten Halywůd!!! Festival otevře své pomyslné brány ve 12 hodin a zavře je úderem sedmé hodiny večerní.

 

S Kašpárkem v rohlíku letos na Kašpárkohraní vystoupí například Márdi a Mejla z Vypsané Fixy, Honza Kalina ze Sto Zvířat, Jura Hradil z Tatabojs, Zemánek ze skupiny Wohnout a Romana Neumannová z kapely s punkovou pověstí Znouzectnost.

„Naší vizí bylo najít alternativu ke komerčním akcím, kterých je všude spousta, nejsou zaměřené na děti a jejichž cíl je jednoznačný. Dospělým a jejich ratolestem jsme chtěli zdarma nabídnout kulturní a sportovní program, který by byl zaměřen zejména na interaktivitu,“ říká pořadatel festivalu Viktor Souček, který se léta podílí také na organizaci festivalu Mezi ploty a osmým rokem spoluorganizuje festivaly České hrady.CZ a Moravské hrady.CZ. „Vzhledem k tomu, že se Kašpárkohraní letos uskuteční již počtvrté a každý rok je o akci velký zájem, si troufám konstatovat, že se nám náš záměr vydařil,“ dodává Viktor Souček. Například v loňském roce festival přilákal 10 tisíc návštěvníků. Festival se koná za každého počasí.

 

Mimořádně zajímavým programem se v letošním roce pyšní divadelní sekce festivalu, která nabízí například  dětská představení z dílny Divadla Mimos, Divadla Tří tučňáků  či jedinečné představení  klaunů Antonína Novotného a Marky Míkové. Všechny věkové kategorie  budou moci ocenit  taneční performaci divadelní skupiny Najevo. Krom již klasického průvodu obřích masek bude k vidění také představení na chůdách v podání Long Vehicle Circus či žonglérské představení Bratří v triku, kteří pro děti připravili také malou dílnu žonglování. Dojde i na dětmi oblíbenou bublinovou show Václava Strassera.

Hlavním tahákem hudební scény festivalu bude již zmiňovaná formace Kašpárek v rohlíku spolu se svými četnými hosty.  „Na Kašpárkohraní je specifické publikum. Rodiče i s dětmi zpívají a tancují pod pódiem a my všichni v Kašpárkovi v rohlíku zažíváme pocit, který je klenotem mezi všemi pocity. Kladná dětská odezva je přece strašně dobrá věc,“ popisuje atmosféru festivalu Márdi ze skupiny Vypsaná Fixa. Nejmenší návštěvníky na této scéně jistě také potěší vystoupení Majdy z Kouzelné školky a Petra Vacka, kteří v doprovodu své kapely zazpívají dětem dobře známé  písničky od autorské dvojice Jana Vodňanského a Jany Navarové.

Dramaturgie festivalu pamatuje také  na sportovní workshopy. Své fotbalové dovednosti si budou moci děti vyzkoušet a zdokonalit pod vedením klubů SK Aritma Praha  a FK Dukla Praha, která pro zájemce zorganizuje miniturnaj a soutěž o ceny. Na své si přijdou i malí milovníci florbalu, rugby, atletiky i kung fu. Děti i jejich rodiče si budou moci vyzkoušet bezplatně zahrát golf pod vedením zkušených trenérů z Driving Range Divoká Šárka. Ani v letošním roce nebude chybět turnaj ve cvrnkání kuliček pod dohledem Českého kuličkového svazu, který má ve svých řadách mistra světa Pavla Zoufalého. Tento titul vybojoval v roce 2011.

V rámci Kašpárkohraní probíhá každoročně také naučný program. V letošním roce bude zaměřen zejména na seznamování s poskytováním první pomoci, čehož se ujala organizace Červený kříž. Atmosféru festivalu doplní  bohatý sortiment tradičního českého občerstvení.

Kašpárkohraní – největší festival pro děti v České republice bude i letos ZDARMA!

Více informací o akci naleznete na www.kasparkohrani.cz.