Krajinou barona Ringhoffera | 28.4.2012 | Mirošovice – Velké Popovice - Kamenice

 

TIP na víkend – Pochod v historických kostýmech Krajinou barona Ringhoffera

Vydejte se s Velkopopovickým Kozlem na jarní pochod krajinou barona Ringhoffera. Trasa je dlouhá 20,3 km a provede vás malebnou krajinou odkazující na slávu zakladatele velkopopovického pivovaru, barona Františka Ringhoffera. Letos bude zpřístupněn také areál rodinné hrobky Ringhofferů s unikátní Myslbekovou plastikou. Zvláště vítáni jsou všichni, kdo dorazí v kostýmech připomínající období c. k. Rakouska-Uherska. Nedílnou součástí pochodu je prohlídka pivovaru ve Velkých Popovicích s ochutnávkou piva (pro účastníky pochodu zdarma od 10:00 do 13:00 hod.) a křest nově narozených kůzlátek místního maskota, kozla Oldy.

Již 7. ročník pochodu Krajinou barona Ringhoffera se letos koná 28. dubna. Výlet skýtá možnost poznat krásy Velkopopovicka, prohlédnout si pivovar, pochutnat si na místním pivu - Velkopopovickém Kozlu a zúčastnit se křtu kůzlátek, potomků místního maskota. Letos navíc budou mít po dvaceti letech příležitost zhlédnout běžně nepřístupný areál rodinné hrobky Ringhofferů s unikátní plastikou od Josefa Václava Myslbeka.

Pochod Krajinou barona Ringhoffera letos startuje na nádraží v Mirošovicích. Z Mirošovic se účastníci již tradičně vydají do Velkých Popovic, kde se mohou návštěvníci vydat na prohlídku pivovaru a ochutnat tankové pivo Kozla 11°. Budou tak mít možnost ocenit poctivou práci a tradiční řemeslo, které za oblíbeným pivem stojí. Pro všechny, kdo vyrazí na trasu v oblečení z dob Rakousko- Uherska, je připravena soutěž o nejlepší kostým. Kozel bude rovněž odměňovat všechny výletníky, kteří dorazí do cíle v Kamenici do páté hodiny odpoledne. Tradičně proběhne křest kůzlátek, letošních potomků kozla Oldy, maskota pivovaru.

Pochod vede přes Přírodní park Velkopopovicko, kolem Mokřanského potoka k zámku Štiřín a dále pak až do Kamenice, kde procházka končí. Naučná stezka mapuje odkaz, který v oblasti Velkopopovicka a Kamenicka zanechal baron František Ringhoffer, majitel strojního impéria na pražském Smíchově a zakladatel Velkopopovického pivovaru. Založil zde i řadu dalších podniků jako byl měděný hamr, pila, cihelna nebo mlékárna a významně se tím zasloužil o rozvoj řemesel v kraji. Celá trasa s deseti zastávkami je dlouhá 20,3 km.
V rámci letošního ročníku se podařilo zpřístupnit areál rodinné hrobky Ringhofferů, zřejmě největší pamětihodnosti na trase. Hrobka, která je citlivě zasazena v krajině na Zaječím vrchu byla postavena v letech 1887-1892 architektem J. Stibralem. Místo posledního odpočinku Františka Ringhoffera, zakladatele Velkopopovického pivovaru, je tvořeno půlkruhovou zdí z kamenných kvádrů, v jejímž středu stojí bronzová socha Ukřižovaný, dílo J. V. Myslbeka. Účastníci tak budou mít jedinečnou možnost, prohlédnou si hrobku a její okolí zblízka, po zbytek roku je totiž toto pietní místo nepřístupné. Akci organizuje mikroregion Ladův kraj a Velkopopovický pivovar.

10 zastavení na naučné stezce Krajinou barona Ringhoffera
1. Začátek stezky (Mirošovice - zastávka ČD, km 0,0)
2. Tvář Ringhofferovy krajiny (Dolní Lomnice, km 2,8)
3. Lesní studny (Habří, km 6,6)
4. Historie a současnost velkopopovického pivovaru (Velké Popovice, km 8,2)
5. Přírodní park Velkopopovicko (Mokřanský potok, km 10,8)
6. Zámek Štiřín (Struhařovský rybník, km 13,8)
7. Kamenické hamry (Kamenice, km 15,8)
8. Život a dílo barona Františka Ringhoffera (Ringhofferova hrobka, km 16,8)
9. Rotunda a kostel sv. Martina (Kostelec u Křížků, km 18,4)
10. Konec stezky (Kamenice - stanice BUS, km 20,3)

Jak se dostat na start a zpět domů:

Trasa navazuje na Pražskou integrovanou dopravu. Do Mirošovic se lze dostat vlakem po trati 221 (Praha, hl. nádraží – Benešov u Prahy). První vlak vyjíždí 7.20, dále 7.50, 8.20 a pak každou hodinu. Zpět z Kamenice můžete od kulturního domu využít MHD přímo do Prahy k metru Budějovická nebo využít zajištěného odvozu mikrobusem na nádraží ve Strančicích ke spojům na Prahu nebo Benešov.

Místo a termín konání akce:
Mirošovice – Velké Popovice - Kamenice
Sobota 28. dubna 2012 (9:30 – 17:00 hodin)

Více informací naleznete na www.laduv-kraj.cz.