MAJÁLES | 4.5.2012 | Valašské Meziříčí

 

Oslava studentského života konečně ve Valmezu!

Studenti detašovaného pracoviště Vysoké školy báňské ve Valašském Meziříčí se konečně dočkali. Po dlouhých letech pořádání jen malých soukromých majálesů v různých restauracích to letos vzali pevně do hrsti a společně s Kulturním zařízením se rozhodli uspořádat pořádný a pravý majáles, který dle potvrzených kapel rozhodně bude stát za to.

Tradice majálesů neboli studentských oslav máje a krás studentského života se datuje už od 15. století, kdy došlo k rozmachu univerzit. Tyto oslavy se každoročně konají v několika velkých či větších městech po celé České republice. Letos k nim přibude právě i Valašské Meziříčí, kde bude majáles probíhat v areálu zámku Žerotínů. „Nabídka kapel je bohatá. Dokonce bych řekl, že se harmonogram majálesu může rovnat menším festivalům a program je zaměřen nejen na studenty. Kromě toho se lidé mohou těšit na divadlo, přednášky nebo soutěže.“ řekl dramaturg M-klubu David Schwager a zároveň dodal „Při té příležitosti proběhne od 18. hodiny v Galerii Kaple vernisáž Kateřiny Šedé, na kterou jsou účastníci majálesu samozřejmě zváni.“ Hlavní koncertní scéna bude přímo na nádvoří zámku Žerotínů, ale ani M-klub nezůstane prázdný. Tady se návštěvníci mohou těšit například na Divadlo Schod, které představí svou hru Nech broučka žít!

Program majálesu vypukne již kolem jedné hodiny odpolední, kdy bude v prostorách divadelní kavárny zahájena série přednášek. Samotné zahájení ale vypukne na hlavní scéně úderem šestnácté hodiny. Hlavními velikány programu jsou třinečtí Charlie Straight, kteří počátkem dubna vydali novou desku Someone with a slow heartbeat a ostravská kapela BUTY v čele s Radkem Pastrňákem. Dále se publiku představí funková kapela Gang of Lolitas, rock’n’rollová parta Airfare, která svou píseň Sorry baby propůjčila reklamě na Fernet Stock Z-generation nebo pražští The Chancers.

Klubová scéna však nezůstane pozadu. V M-klubu se diváci mohou těšit na mladou rock-screamovou kapelu ze Slovenska The Paranoid, která v poslední době burcuje rádia v obou republikách. Domácí scénu podpoří valmezská kapelka Out of Sorts, jenž se dala dohromady teprve před třemi lety a indie seskupení Score In Sight. Energické až šílené vystoupení předvedou mladíci ze skupiny Koblížci a výčet kapel, které vystoupí v M-klubu završují pop-punkoví Criminal Colection ze Vsetína.

Program je hotový a více než bohatý, lístky jsou v klasickém předprodeji a není vyloučeno ani žádné překvapeníH. Teď už zbývá jen zajistit dobré počasí a nic nebrání tomu, aby Valašské Meziříčí zažilo pořádný studentský nářez.

(smo)

MÍSTO KONÁNÍ AKCE:

Nádvoří zámku Žerotínů, Komenského 1, 75701 Valašské Meziříčí

VSTUPENKY:

Vstupné v předprodeji 150Kč, na místě pak 250Kč.

Předprodej vstupenek na Majáles 2012 probíhá v Informačním centru na druhém nádvoří zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí. Online prodej vstupenek je možný na https://mklub.kzvalmez.cz/program/Majales-2012/ do středy 2. května 2012.

Více informací k akci naleznete na mklub.kzvalmez.cz.