Město Mikulov - plný rok zážitků!

 

Objevování půvabů Mikulova


je atraktivní a zajímavé i mimo hlavní turistickou sezónu. Něco k vidění, slyšení i ochutnání totiž nabízí malebné město pod Pálavou na sto padesáti kulturních, společenských a vinařských událostech celý rok.

Mikulov osloví každého, kdo dokáže ocenit bohatou a všestrannou nabídku pro cestování a volný čas. Jsou zde široké možnosti vinné turistiky, výjimečná příroda, architektonické památky a mnoho možností sportovního vyžití. Starobylé město klade velký důraz na odkaz k vlastním kořenům, ctí tradice, historii a umění, podporuje regionální potraviny, tradiční gastronomii a hýčká vinice, ze kterých pochází vína vynikajících kvalit.

To vše se spojuje v jedinečnou atmosféru, kterou dotváří také bohatý celoroční kulturní program. V březnu je nejočekávanější událostí výstava vín mikulovské podoblasti, která bude prezentovat kvality a nuance nového ročníku. Mikulov se zapojil také do festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který má letos  podtitul Bojíte se snášet? Tímto humorným heslem upozorňuje na příčiny a důsledky rasové nesnášenlivosti.

Pokud máte rádi romantické zimní procházky, až do konce března pořádá turistické centrum prohlídky města, které můžete strávit nejen s průvodcem, ale i šálkem svařeného vína.

Turistická sezóna pak oficiálně zahájí na Velikonoce, spolu s vítáním jara, tradičním jarmarkem a doprovodným programem. „Velikonoční Mikulov věnujeme tradicím, ukázkám řemesel, představení folklórních souborů, cimbálových muzik, koncerty, divadla, výstavy, jarní a velikonoční speciality. Prostor dostanou i některé neziskové organizace a plánujeme dílny pro děti,“ přiblížila Marcela Koňáková, ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová.

Slavnosti města v květnu budou rovněž bohatší než v uplynulých letech. Na kulturních a společenských akcích se přestaví „celý Mikulov“ - historický
i současný. Program slavností je koncipován pro celou rodinu a májovou nabídku akcí doplní ještě Májový víkend s muzejní nocí, která zpřístupní památky nočním prohlídkám a Mikulovské vinné trhy.

Červen se ponese ve znamení jazzu a moravské kuchyně. Dva vzpomínkové večery k poctě Karla Krautgartnera doplní koncert Concentus Moraviae a Gourmet festival již po čtvrté snoubí moravská vína té nejvyšší kvality s vybranými pokrmy.

V červenci a srpnu čeká na návštěvníky v Mikulově hudební a divadelní léto. „Konají se pravidelné cimbálové soboty ve vinných sklepích a místních restauracích, koncerty různých žánrů se odehrávají na mikulovském Náměstí, divadelní soubory vystupují v zámecké zahradě či Dietrichteinské hrobce, kostýmované a noční prohlídky se pořádají v několika historických objektech. Pro děti je v prázdninové nabídce řada animačních programů a tvůrčích dílen“, vyjmenovala některá z letních lákadel paní ředitelka Koňáková.

 

O prázdninách se v kulturním kalendáři Mikulova navíc objevuje třeba Kytarový festival, Festival Národů Podyjí, Pivobraní, Klavírní kurzy, Mikulovské výtvarné sympozium „dílna“ či festival alternativní hudby Eurotrialog. Začátek září je pak spjatý s každoroční Mariánskou poutí na Svatý kopeček.

Druhý zářijový víkend neodmyslitelně patří Pálavskému vinobraní, které opět slibuje bohatý kulturní program pro všechny generace. „Návštěvníci se můžou těšit na koncerty domácích i zahraničních hvězd, dechových hudeb, cimbálových muzik, historický průvod, historickou i vinařskou tržnici a gastrospeciality.“ Shrnuje program paní Koňáková a upozorňuje, že zvýhodněný předprodej permanentek na jednu z nejvýznamnějších akcí zahájí 1. června.

Říjen se věnuje historické etnické minoritě Mikulova na akci Dny židovské kultury, při níž bude slavnostně otevřena i nově zrekonstruovaná mikulovská synagoga. Program nabízí různé koncerty, besedy, divadelní představení a ochutnávky tradičních židovských jídel i alkoholu.

Na listopadovou degustaci nového ročníku, gastronomické speciality a doprovodný program se zpřístupněním některých památek láká Svatomartinský Mikulov, jeden z nejatraktivnějších festivalů mladých vín.

Jihomoravské městečko Mikulov zve i na zimní zážitky a nabízí kouzelnou vánoční atmosféru. Adventní koncerty, Vánoce pod radnicí spojené s jarmarkem a kejklíři nebo prohlídky města se šálkem svařeného vína oslovují návštěvníky z celé republiky a nebudou chybět ani letos.

Více informací a další tipy naleznete na www.kamdomikulova.cz.