NOC KOSTELŮ 2012 | 1.6.2012 | různá místa

 

Během Noci kostelů, která se koná 1. června 2012, se v pražské arcidiecézi otevře více než 200 kostelů, v celé republice je to pak celkem přes 1000. Bohatý program, který má přiblížit křesťanskou víru a tradici, připravují nejen ty kostely a farnosti, které se zúčastnily minulých ročníků, ale také mnohé další.

Od prvního květnového týdne jsou na kostelech a modlitebnách v Brně a v mnoha dalších městech Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina opět umístěny poutače, které zvou návštěvníky na další Noc kostelů. Ve více než 130 kostelech, které se první červnový pátek otevřou návštěvníkům v brněnské diecézi, připravují pořadatelé pestrou nabídku programů.

Také v plzeňské diecézi vrcholí přípravy a narůstá propagace k letošní Noci kostelů. Třeba v Plzni se rozjely tramvaje s poutači zvoucími na akci. Organizátoři zaznamenali další rekord - už přes 120 kostelů a modliteben, oproti loňským 93, nahlásilo svoji účast, zájemci tak budou moci navštívit kostely ve všech zákoutích diecéze. Jsou to jak významné chrámy a poutní místa tak i kaple a kostelíky v malých vesnicích, kde se na organizaci podílejí nadšenci z řad farníků a různých spolků. K uskutečnění akce v řadě obcí přispívá místní samospráva, a vytváří se tak nové prostory pro spolupráci.

V českobudějovické diecézi je přihlášeno téměř sedmdesát kostelů a sborů sedmi křesťanských církví. Poprvé budou moci účastníci shlédnout v rámci Noci kostelů také katedrálu sv. Mikuláše, která prochází celkovou rekonstrukcí interiéru, ale přesto se otevře, alespoň v části, která bude bezpečně přístupná.

Zájem o pořádání akce v královéhradecké diecézi jednoznačně stoupá. V roce 2010 bylo přihlášeno 40 kostelů, v roce 2011 131 kostelů, letos je již zapsáno 183 kostelů a další se stále hlásí.

Počet přihlášených objektů v litoměřické diecézi překročil v prvních květnových dnech číslo sto padesát kostelů.

Po loňském úspěšném druhém ročníku je o letošní 3. ročník Noci kostelů opět velký zájem i v Olomouci, s téměř 180 přihlášenými kostely.

V letošním roce se Noc kostelů v Diecézi ostravsko-opavské uskuteční již po třetí.  K této akci je zatím přihlášeno 33 kostelů a každým dnem se jejich počet navyšuje.

Více informací o akci, včetně přehledu zapojených kostelů a jejich programů naleznete na www.nockostelu.cz.