Pohodový festival Musicart v Háji láká na reggae a ska hvězdy

Organizátoři festivalu Musicart sázejí na okamžik překvapení. Fanoušci totiž pokaždé čekají, kde se festival objeví. Letos zůstal festival již počtvrté v obci Háj ve Slezsku, ovšem z původního Čertova údolí se přesouvá do slunného areálu TJ FK Háj ve Slezsku, kde opravdu dostojí svému názvu „open air festival“.

A že bude letos k vidění a slyšení opravdu mnohé. Budou připraveny 3 stage, hlavní Bob Marley Stage, Hudební Bazar Stage a Dance Stage.

V pátek se otevřou brány pro návštěvníky v 16:00 hodin a festival zahájí kolem 17.hodiny Hare Krišna na Bob Marley Stage, na které se do časných ranních hodin vystřídají přední představitelé nejen reggae a ska z Česka i Polska. Diváci se mohou těšit na Švihadlo, českou reggae kapelu, která působí na české hudební scéně už po čtvrtstoletí. Možná to ani nevíte, ale hit „Zelený list“ patří právě této kapele. Poté se představí Habakuk, což je polské reggae uskupení, které ve své hudební tvorbě využívá i moderní prvky. Když to vše spojíme dohromady, dostaneme vskutku uchu lahodící a k tanci vyzývající nezaměnitelný sound. Kolem jedenácté hodiny večerní vystoupí pražské Kurtizány z 25. Avenue a návštěvníci mohou očekávat pořádný rockový a místy hard-rockový nářez. Tato kapela je totiž kultem z 90. let a v jejím čele stojí Tomáš Vartecký, jenž působil ve skupině Lucie či Wanastowi Vjecy. Závěr páteční noci bude patřit polskému reggae. Na pódiu vystoupí Tabu a Naaman, které jsou stálice polských klubových i festivalových scén.

Hudební bazar Stage, která bude zaměřena spíše na bigbeat, punk a funky, hodlají pořadatelé zasadit opravdu netradičně do vojenského prostředí. Součástí areálu je totiž bunkr z II. světové války, který poskytne zvukovou bariéru hlavní scéně, takže festivaloví příznivci se nemusí obávat prolínání zvuků z žádné stage. Na této scéně se v pátek představí jako hlavní hvězda kultovní divadelní skupina Bílé divadlo, která brázdí pódia v Česku i zahraničí dobrých 30 let. Na Musicart dojedou znovuzrodit hru „Ty, který lyžuješ“, která vznikla v roce 1997 na motivy Martina Velíška a slavila úspěch téměř po celé Evropě. Dále vystoupí Empty Pipen, bubenické uskupení Camara, Moskvič a polští Funk 4 Fun.

Taneční scéna, kde se představují různé sound systémy, si získaly na festivalu MUSICART své fanoušky a těší se velké oblibě. V pátek předvedou svá mixážní kouzla DJové ze System Terror Collective, Swamp Safari Soundsystem a hvězdou bude Coltcha United se zpěvačkou Kentou, která mixy oživí svými specifickými vokály.

Sobotní program začíná v poledne vystoupením kapely Charlie Straight na Bob Marley Stage. Byť kluci zpívají převážně v angličtině, pocházejí z Třince a jejich song Upside Down je součástí soundtracku k filmu Muži v naději. Jsou známí svým živým a elektrizujícím projevem, který nadzvedává ze židlí a vlévá do všech končetin rytmický alternativní pop. Z Beskyd dorazí známý bard a folkový zpěvák Tomáš Kočko a Orchestrem a přenese nás do dob zbojníků, loupežníků a horalů. Z hor se přesuneme mezi africké, indiánské a další kmeny, kam nás vezmou bubeníci z uskupení Boris. Poté bude následovat nálož reggae a ska v podání Ska’N’Daal Music Ensemble, Gentlemen’s Club a Sakumprásk. Okolo deváté hodiny večerní ovládne pódium elektronic rock opavské kapely Kofe-In. A večer bude patřit hvězdám zvučných jmen. Z Polska dorazí slavní Akurat, kteří jsou na české alternativní scéně už téměř stálicí a roztančí i „pomarancze“. Ve SKAkání se bude pokračovat společně s plzeňskou kapelou Tleskač. Závěr patří legendám, konkrétně polským Skampararas. Ti jsou ve své zemi ska-punkovým velikánem a budou festival uzavírat.

V průběhu dne se na Hudební Bazar Stage vystřídá například folk-punkový Jakub Tichý, Stará Dobrá Ruční Práce či The Neunikneš. Divákům se dostane dvojité porce černého humoru od divadelního souboru Tom a Jeff z Havířova.

Hvězdou taneční scény bude bezpochyby Mikkim - se svou deskou OffBeat Rhapsody učaroval porotě a ta mu udělila cenu Anděl 2012 v kategorii reggae. Své umění předvede kolem 19. hodin. Na scéně se dále vystřídají systémy Ostrav Ska Band, System Terror Collective a Kumatox v čele s B.o.b.em a Lombardem.

Byť se jedná o otevřený prostor louky za fotbalovým hřištěm, návštěvníci se nemusejí obávat, že by je zastihly rozmary horkého či uplakaného počasí. Organizátoři jsou připraveni na obě varianty a pro návštěvníky bude možnost posedět a zaposlouchat se do vábivého reggae či energického ska v připravených stanech.

Nové místo nabízí mnoho pozitiv, nachází se totiž v blízkosti vlakového nádraží, takže spojení mezi Opavou a Ostravou je zajištěno prakticky každou hodinu. Z nádraží pak cesta zabere pouhých 5 minut k branám festivalu.

V blízkosti areálu se nachází dvě možnosti přírodního koupání – v řece Opavě či rybníku. Bude i prostor kam hlavu složit, stanové městečko bude sloužit všem návštěvníkům festivalu a je v ceně vstupenky, jakožto i parkování, ovšem pozor, počet parkovacích míst je omezen.

Vstupenky na oba dny lze zakoupit v předprodeji v síti TicketArt, na místě je pak možnost zakoupit vstupenky na pátek, sobotu i oba dny.

Více informací k festivalu na www.musicartfest.cz