Přednáška Jeho Svatosti dalajlamy | 11.12.2011 | Praha

 

„Hledání štěstí v nejistém světě“

V neděli 11. prosince 2011 se od 13:30 do 15:30 hodin v Kongresovém centru Praha uskuteční veřejná přednáška nejvyššího duchovního představitele Tibetu Jeho Svatosti dalajlamy s názvem „Hledání štěstí v nejistém světě“. Jeho Svatost do Prahy zavítá na pozvání Václava Havla a Nadace Forum 2000.

Akce je otevřena pro veřejnost a vstupenky je možné zakoupit v síti Ticketpro od 28. listopadu 2011. Cena vstupenky je 300 Kč a výtěžek z prodeje vstupenek bude po odečtení provozních nákladů použit na podporu školy Gyalten v Tibetu prostřednictvím občanského sdružení M.O.S.T. Více o projektu se dozvíte zde: www.protibet.cz/projekty-v-tibetu.php.

Přednášku bude možné sledovat v přímém přenosu na webových stránkách Nadace Forum 2000 na www.forum2000.cz v sekci Web TV, kde následně naleznete její video záznam. Přednáška se uskuteční v angličtině a bude konsekutivně tlumočena do češtiny.

Jeho Svatost dalajlama

Duchovní vůdce Tibetu, Jeho Svatost čtrnáctý dalajlama Tenzin Gyatso, se narodil ve vesnici Tagccher v Amdu, v severním Tibetu v chudé rolnické rodině 6. července 1935. Když mu byly dva roky, byl rozpoznán jako reinkarnace posledního třináctého dalajlamy. V roce 1939 byl přiveden do Lhasy, kde byl o rok později prohlášen hlavou tibetských buddhistů. Vlivem problémů, které vznikly v Tibetu s postupující čínskou okupací, musel ve věku šestnácti let dočasně převzít plnou světskou i duchovní odpovědnost, vyplývající z jeho funkce dalajlamy. Sedm dní po občanském povstání proti Číňanům, 17. března 1959, dalajlama opustil Lhasu. Bylo mu poskytnuto útočiště v Indii, kde až dodnes zůstává v exilu v malém městečku Dharamsala na severu země. V roce 1959 zahájil kampaň za mírový návrat tibetské nezávislosti, činnost, za kterou byl vyznamenán Nobelovou cenou míru v roce 1989. V únoru 1990 na pozvání tehdejšího prezidenta Václava Havla poprvé navštívil Československo a od té doby navštívil Českou republiku již několikrát, především jako účastník konference Forum 2000.

Program Jeho Svatosti v Praze

Jeho Svatost dalajlama se v Praze zúčastní také kulatého stolu, který se bude věnovat současnému stavu demokracie a lidských práv v jihovýchodní Asii a připomene výročí udělení Nobelovy ceny míru čínskému disidentovi Liu Xiaobo. Dalšími účastníky diskuse budou Václav Havel, íránská právnička a nositelka Nobelovy ceny míru Shirin Ebadi, čínský disident Jianli Yang a spoluautor Všeobecné deklarace lidských práv Stéphane Hessel. V pondělí 12. prosince proběhne tisková konference s Jeho Svatostí dalajlamou.

Místo a termín konání: Kongresové centrum Praha, 5. května 65, Praha 4; 11.12.2011 13:30

Vstupenky zakoupíte v síti TICKETPRO (ukončeno).

Více informací o této akci naleznete zde.