Rock for People 2013 uvádí: Mistr Karel Gott poprvé na tuzemském rockovém festivalu

S velkou grácií i show

 

Čtvrtek 4. červenec 2013 vejde do historie české populární hudby a rocku: na festivalové pódium Rock for People poprvé vystoupí symbol českého rokenrolu i popu, mnohanásobný Zlatý československý i Český slavík, noblesní gentleman a bytostný profesionál, ikona pro několik generací. Umělec, jehož kariéra začala ve stejném roce jako umělecká dráha Sira Paula McCartneyho a aktivně se pohybuje na hudební scéně déle, než to za svého života stihli takoví spolutvůrci hudební historie jako Frank Sinatra, Miles Davis nebo Johnny Cash. Dámy a pánové, přivítejme na scéně KARLA GOTTA!

 

A Karel Gott se na vystoupení těší, v rozhovoru pro MF Dnes uvedl: „Mne nemusí nikdo k ničemu dlouho přemlouvat. Já si vyslechnu pár informací a řeknu ano, nebo ne... Ale je pravda, že pro mě to bude opravdu velká změna...“ K chystanému programu dodává: „Možná trochu přitvrdím, nemůžu asi zpívat jen milostné balady...“ Mistra doprovodí jeho Boom Band, kapela excelentních profíků, jejichž repertoár tvoří několik set skladeb. Zpěvák ve festivalové příloze MF Dnes, která ve vybraných regionech vychází 31. května, dodává v rockerském duchu: „Vždycky koncert upravujeme podle momentálního rozpoložení. Až když se naladíme na frekvenci publika, rozhodneme, co zazní.“

 

Získat na Rock for People Karla Gotta, muže, který mimo jiné stál u naprostých počátků českého rokenrolu, se pořadatelé snažili pět let. Zakladatel a dramaturg festivalu Petr Fořt to komentuje: “Už před několika lety jsme si řekli, že by bylo fajn zařazovat do programu interprety, kteří jsou generačně starší, ale žánrově i kvalitativně přijatelní pro návštěvníky festivalu. Jinými slovy ty, kteří nás po několik generací hudebně i lidsky vychovávají. Bylo nám velkou ctí přivítat Hanu Hegerovou, Pavla Bobka, Marii Rottrovou a další významné hudební osobnosti. A Karel Gott je bezesporu jednou z nich, ne-li tou největší.“

 

Že nešlo o nahodilý záměr, dokládá Petr Fořt i dále: „Myšlenkou jeho vystoupení na Rock for People se zabýváme zhruba pět let. Byli jsme si vědomi, že na žádné podobné akci Mistr nikdy nevystupoval, ale přesto jsme o jeho účast na festivalu stále usilovali. Letos se to k naší velké radosti povedlo. RfP je jediný festival, na nějž Karel Gott přijal pozvání, čehož si velmi vážíme a těšíme se, že zazní skladby, které všichni dobře znají. Skutečný rock´n´roll, který na koncertech i v éteru potvrzuje punc kvality a inspirace již více než 50 let. Toto vystoupení bude mít jistě nenapodobitelné kouzlo pro všechny zúčastněné a je jasné, že to bude neopakovatelná rarita a vzácnost...“

 

Je dost možné, že vystoupení na rockovém festivalu je poslední zkušeností, kterou legenda evropské hudby ještě neabsolvovala. Svědčí o tom i jeho vtipný komentář o tom, že si rád udělá tenhle “zářez na pažbě”. Rock for People si považuje toto privilegium za čest a vyznamenání. Už proto, že o Karlu Gottovi je známo, že se chová vstřícně se šarmem, slušností a vděčností nejen k publiku, ale i ke všem lidem, pracujícím kolem něj v branži, od producenta až po posledního bedňáka. Těšme se na velkou show – 4. července v prime time na kryté Staropramen stage!

 

Rock for People na nadcházejícím 19. ročníku nabídne kombinaci prověřených jmen a nových talentů doporučených evropskými showcasovými přehlídkami. Potvrzeny jsou kapely Thirty Seconds To Mars (US), Queens of the Stone Age (US), The Parov Stelar Band (AT), Bloc Party (UK), Foals (UK), Billy Talent (CA), Gogol Bordello (US), Klaxons (UK), Modestep (UK), Papa Roach (US) či A Day To Remember (US). Aktuálně jsou v prodeji vstupenky za 1 550 Kč, respektive po registraci za 1 450 korun. Z této edice však zbývají poslední kusy! Vstupenky na čtvrtek 4. července, kdy Karel Gott vystoupí, stojí 850 Kč. Více informací na www.rockforpeople.cz.

Někdy v druhé půli osmdesátých let, kdy se začaly trochu uvolňovat obruče, svazující kulturní dění během normalizace, došlo k zajímavému setkání. Fotografie z něj se stala pak pro někoho známkou přicházejících kladných změn, pro někoho byla “definitivním koncem rock’n’rollu”.

 

Jeden z jeho aktérů, kterému ustrašení funkcionáři překazili protest proti uvěznění Václava Havla a “Magora” Jirouse během předávání cen Melodie v tehdejším Paláci kultury k tomu později řekl v rozhovoru: „Naprosto zhrzen jsem odešel k baru, kde jsem dal pár panáků a pak jsem chtěl odejít. Vůbec jsem se tam nevyznal, tak jsem bloudil po chodbách a najednou u nějakejch šaten vidím Karla Gotta a pár lidí. Tak mu říkám: Nazdar Karle, co tady blbneš? A Karel na to: Dobrý den, znám vaše osudy nazpaměť, sleduju je už 25 let. Vám jde spíš o ty sociální věci, mně vždycky šlo spíš o ten hlasový projev... Prostě skvělej chlapík a bylo tam pár novinářů, ty to vyfotili a já jsem nakonec žasnul nad reakcí přátel, když to vyšlo v Melodii. Jejich reakce byly prostě pozoruhodný. A Karel Gott je skvělej chlápek, na nic si nehraje, jemu jde skutečně o ten hlasovej projev.”

 

Tuhle poklonu vysekl se sobě vlastním humorem a nadhledem Karlu Gottovi, dnes již zvěčnělý Mejla Hlavsa, asi jediný rocker skutečně světového formátu, který v Čechách kdy žil a tvořil. Jejich osobní i tvůrčí životy se díky historickým souvislostem pohybovaly na opačných pólech a protnuly se osobně jen krátce, ale vzájemný respekt byl skutečný a nefalšovaný. Mejla často na tohle setkání vzpomínal a cenil si na “Karlovi” zejména obrovské profesionality, pracovitosti, a respektu k fanouškům a příznivcům. Tyto důležité vlastnosti obě velké postavy české hudební historie spojovaly.

 

Začátek kariéry Karla Gotta sahá skutečně až do roku 1957, kdy se plzeňský rodák a elektrikářský učeň z ČKD zúčastnil první talentové pěvecké soutěže, začal poloprofesionálně zpívat, mimo jiné s legendárním Karlem Krautgartnerem. Ve stejném roce také natočil první desku – dárek své mamince. Pravidelné zpívání v tanečních kavárnách Vltava a Alfa bylo výtečnou školou, a v roce 1960 se Karel Gott definitivně rozhoduje pro profesionální dráhu.

 

Přihlásil se na konzervatoř, kde měl velké štěstí na tolerantního profesora Karenina, Šaljapinova žáka, který významně zpěvákovi pomohl, naučil jej pracovat s hlasem a pečovat o něj. Zlom přichází v roce 1963, kdy nastupuje do divadla Semafor a S+Š pro něj píší nezapomenutelný hit Oči má sněhem zaváté, písničku, která se spolu s beatlesovským coverem Adresát neznámý nebo Trezorem nesmazatelně vpisuje do historie českého rock and rollu a pop music.

 

V Semaforu se seznamuje s bratry Ladislavem a Jiřím Štaidlovými, kteří pak společně s Karlem Svobodou zásadně spoluurčují směr jeho další kariéry. Neocenitelnou zkušeností pro Gottovu kariéru bylo sedmiměsíční angažmá v Las Vegas v roce 1967. Setkává se zde s Frankem Sinatrou, Sammym Davisem juniorem, Dukem Ellingtonem, Dianou Ross nebo Cher.

 

Není u nás asi nikdo, kdo by závratnou domácí kariéru neznal, a tak připomeňme jeho neotřesitelnou pozici v německy mluvících zemích. Firma Polydor vydala 120 jeho alb a 75 singlů, v roce 2007 dosáhl prodej neskutečné hranice 23 milionů nosičů. Za svého přijali interpreta kromě německy mluvících zemí také posluchači v zemích bývalého Sovětského svazu, Polsku, Bulharsku, Rumunsku a Maďarsku a prostřednictvím tisíců koncertů na více jak sedmdesáti samostatných koncertních turné se s Karlem Gottem seznámili i diváci v USA, Japonsku, Kanadě, Brazílii, na Kubě i v Číně, ve Španělsku, Holandsku, Belgii, Lucembursku, Řecku, Francii, Itálii, Velké Británii, Izraeli, ve Venezuele, Spojených arabských emirátech nebo v Austrálii.