STOMP | 20. - 25.11.2012 | Praha

 

STOMP v listopadu opět rozvibrují Prahu!

Pro velký ohlas na jejich poslední turné se 20. listopadu vrátí do Prahy světoznámí STOMP! Šest jejich představení ve dnech 20. - 25. listopadu bude opět hostit Kongresové centrum Praha.

Úchvatná taneční show ve strhujícím rytmu, který členové souboru vytvářejí za pomoci těch nej(ne)představitelnějších věcí, které nás obklopují v každodenním životě – popelnic, košťat, kuchyňských dřezů, zapalovačů, krabiček od sirek, plechovek, žídlí.... Tak lze jen stručně charakterizovat jedinečnou podívanou, kterou nabízí každé vystoupení tohoto dvanáctičlenného souboru. Show, která stírá jazykové bariéry i kulturní odlišnosti a jednadvacet let slaví obrovský úspěch po celém světě.

Za zrodem Stomp stojí bubeník a reklamní režisér Luke Cresswell a všestranný Steve McNicholas, herec, muzikant a televizní režisér, který je mj. podepsán pod režií Mr. Beana. Luke a Steve zahájili spolupráci v roce 1981, kdy oba působili ve streetovém bandu Pookiesnackenburger. Jejich společné divadelní a posléze televizní počiny už od 80. let vytvářeli předobraz dnešních Stomp. První zřejmým důkazem toho byla jejich reklama na Heineken s všeříkajícím názvem Popelnice. Do podoby, ve které je známe dnes, se ale Stomp zformovali ve Velké Británii "až" v roce 1991 a ještě v témže roce odehráli první vystoupení v londýnském Divadle Bloomsbury, za které obdrželi první cenu v kategorii okrajových žánrů. Následovalo úspěšné celosvětové turné Barcelona, Montreal, Belfast, Dublin, Boston...Všude sklízeli neuveřitelné ovace a svůj raketový start korunovali vyprodanou sezónou v Divadle Sadler's Wells (1994) následovanou oceněním za Nejlepší zábavnou a choreografickou show. Z divadelních pódií se vliv Stomp záhy přesunul i na filmové festivaly a do reklamního světa – na jejich mistrovském umění postavila svůj reklamní spot např. Coca-Cola nebo společnost Apple, za krátký film Smetáky dokonce získali i nominaci na Oscara. Pouhých dvanáct lidí (z různých koutů světa) dokáže na pódiu vytvořit neskutečnou směsici rytmů, divadla, hudby a tance, která vás strhne v první vteřině a nenechá vydechnout do závěrečné chvíle. Pokud vám zatím jejich vystoupení unikala, je nejvyšší čas, nechat se uvést do živelného pouličního světa Stomp

Souborů Stomp, je dnes již několik po celém světě. Každý soubor je vždy originál - skládá se z 12 umělců z celého světa, má vlastní energii a svůj typický projev.

Hodně o této nevšední partě napovídá už název celého seskupení STOMP – což v překladu do češtiny znamená dupat, dusat. Existuje i slovní spojení „stomp on it“, což česky znamená šlápnout na to. I to bych k formaci STOMP přirovnala. Věřím, že po shlédnutí jejich nabitého a strhujícího programu vám v žilách bude kolovat nová síla a energie, která vás ve vašem životě poposune dále a vy nabudete dojmu, že vše se dá zvládnout a vše má nějaké řešení.

STOMP mají za sebou plno akcí po celém světě. Natočili také několik reklam, u nás zřejmě nejznámnější na Coca Colu. Natočili i krátký film Brooms (Smetáky), který byl nominován v roce 1996 na Oscara a také na cenu Zlatá palma na filmovém festivalu v Cannes.

Místo a termíny vystoupení:

Kongresové centrum, 5. května 65, PRAHA 4
20 - 25.11.12 denně 19:30 hod

Vstupenky na akci zakoupíte v síti EVENTIM.