Festival Trutnov - Tam Tam VII. - na sklonku měsíce bouří představujeme ...

 

Trutnovský Woodstock

 

na sklonku měsíce bouří představuje další kapely. Jamajskou legendu, kultovní Španěly, objev ze stáje Foo Fighters, ale i Martu Kubišovou s orchestrem.

Na sklonku měsíce bouří trutnovský Woodstock představuje další kapely: přiletí legenda jamajského reggae Barrington Levy, španělští Muchachito Bombo Infierno, kapela kultovních barcelonských klubů, trutnovský objev ze stáje Foo Fighters – angličtí Hawk Eyes. Přijede ale i Marta Kubišová s orchestrem Petra Maláska. Pětadvacátý rok Trutnov Open Air Festivalu se uskuteční ve dnech 16. – 19. 8. a bude zasvěcen In Memoriam náčelníkovi Václavu Havlovi a guruovi undergroundu Ivanu Martinu Jirousovi, přezdívanému Magor.     

Jamajská legenda Barrington Levy

Reggae a ska k českému Woodstocku nebo-li Open Air Festivalu Trutnov neodmyslitelně patří. Tuzemské stálice Švihadlo, Sto zvířat, Tleskač či trutnovskou premiéru Michala Šepse, letos doplní legenda jamajského reggae a dancehallu Barrington Levy. „Sympatický tlouštík, vyhlášený bavič, showman a především excelentní zpěvák s mocným hlasem a výbušnými texty,“ popisuje Barringtona český rastafarián Jiří Charypar. „Doufejme, že přiveze i super kapelu a určitě rozjásá i publikum v trutnovském kotli, stejně jako když jsem ho slyšel posledně,“ dodává legenda českého reggae.
Barrington Levy pochází z druhé nejsilnější generace jamajských zpěváků, který se proslavil v 80. letech. Narodil se v roce 1964 v Kingstonu na Jamajce. Byl ovlivněn hudbou Dennise Browna a skupinou Jackson Five. Svou první kapelu, The Mighty Multitude, založil se svým bratrancem. První píseň „My Black Girl“ vydal v roce 1975. V roce 1985 natočil s producentem Jah Screw desku s názvem „Here I Come“, stejnojmenná skladba z tohoto alba a píseň „Under Mi Sensi“ se staly mezinárodními hity, které jsou velmi populární dodnes. Ve Velké Británii je Barrington Levy známý především jako zpěvák a skladatel mnoha hitů např. Here I come, Gangsters, Murderer, Ms Dynamite, které zazní i na trutnovském Bojišti. V současné době Barrington pracuje na novém  albu „It’s About Time's , kde by se měli představit Bounty Killer, Buju Banton, Damian Marley, Beres Hammond. „Reggae není nikdy dost a je festivalovým kořením. Doufáme, že stejně jako v minulých letech rozsvítí a rozpálí slunko nad Bojištěm. A v tom nechť nám pomáhá samotný Jah,“ říká zakladatel a pořadatel festivalu Martin Věchet alias Geronimo.
.
Hawk Eyes – objev ze stáje Foo Fighters
I méně známé kapely jsou kořením podhorského festivalu. Když před časem poprvé na svůj koncert přijela dnes populární kapela The Subways, pod jejich rytmy se roztančil nejeden mokasín. Letos tuto kartu drží téměř neznámí Hawk Eyes. „Hawk Eyes jsou jedním z našich letošních objevů. Doporučili nám je a navedli nás na ně ochránci a velcí manažeři Foo Fighters. Když jsme je uslyšeli, naše srdce poposkočila, uši se nastražily a po těle nám přejelo lechtivé mrazení. Bylo rozhodnuto,“ popisují své první setkání s jejich hudbou pořadatelé. Hudebníci spolu hrají víceméně od roku 2005, ale Hawk Eyes si říkají necelý rok. Pod tímto názvem a v současném složení se jedná o zcela čerstvou kapelu, která existuje teprve od konce roku 2011 a záhy byla nominována na Best Hard Rock Act v cenách  Artrocker.

Kořeny Hawk Eyes sahají do grunge uskupení pod názvem Chickenhawk, které vydalo v roce 2010 album „Modern Bodies“, jejich koncertování však mělo natolik devastující vliv na hlasivky zpěváka Paula Asticka, že se kapela musela v síle hlasového projevu trochu zklidnit a Paul vyhledat lékařské ošetření. Mladá historie Hawk Eyes se začíná psát v dubnu 2011. Pod názvem ‘Mindhammers’ vydávají EP s pěti písničkami, které obsahují fúze divokých melodií a temperamentu srovnatelným s kapelami jako jsou Foo Fighters, QOTSA, Alice In Chains a epicky těžkým "monstrózním" zvukem Faith No More. Debutové album Hawk Eyes s názvem „Ideas“ tvoří elegantní a moderní hardcore. Post-post-všechno s náznaky klasických až kosmických riffů. „Proces nahrávání byl intenzivní a občas jsme měli pocit, že ho nepřežijeme ve zdraví. Je to sbírka příběhů o zklamání, protivenství, podezření, pýše, falešných idolech, planých slibech a večírcích. Není to negativní album, je pragmatické. V podstatě jsme všichni společně šli trochu ke dnu, ale my mám rádi večírky! Na tomto albu se objevuje opět opravdu ošklivý řvaní. Jen to ale neříkejte, lékaři ... ,“ říká kapela vesele o svém prvním albu. 

Vystoupení kapely Hawk Eyes umístili pořadatelé hned na hlavní pódium a do jednoho z hlavních časů. „Jsem přesvědčen, že Hawk Eyes z Leedsu, staré dobré Anglie, budou pro mnohé jedním z letošních zahraničních překvapení. Pokud se tak stane, budeme potěšeni a naplní se jeden z dalších smyslů tohoto festivalu. Objevovat nepoznané,“ říká k tomu Martin Věchet, zakladatel nejstarší festivalové přehlídky svého druhu u nás.

Muchachito Bombo Infierno – kapela kultovních barcelonských klubů
„Kapela, na kterou se těšíme,“ říkají pořadatelé trutnovského Woodstocku. Nejprve uslyšíte energický zvuk kytary, pak zrychlující se rytmus bicích vytvářený dupající nohou a rázné španělské vokály. Jižní temperament a živelná konverzace s publikem, která vytváří jednu společnou pospolitost a duši - to je hudba Muchachito Bombo Infierno! „Přesně stvořené pro trutnovskou přehlídku, o níž říkal její náčelník Václav Havel, že má na ni rád její spikleneckou pospolitost, kterou zde cítí,“ říkají pořadatelé. Jejich vystoupení se odehraje ve zvětšeném Undergroundovém stanu, letos nesoucí jméno Ivana Martina Magora Jirouse. „Očekáváme, že to bude jízda, prodchnutá energií a bezprostředností s přirozeným propojením hudebníků s publikem, hodná tomuto Undergroundovému stanu,“ říká Martin Věchet alias Black Elk Warrior.
Muchachito Bombo Infierno se rekrutují z prostředí kultovních barcelonských klubů, kde působil i známý francouzskošpanělský hudebník Manu Chao. „Skutečně kultovním zařízením je bar s německým názvem Super Glüh na nedaleké ulici Verdaques i Callis, který je domovskou scénou skupin Muchachito Bombo Infierno a La Familia Rústika, toho nejlepšího, co dnešní barcelonská klubová scéna nabízí,“ uvedl ve své reportáží z toulek Barcelonou Stanislav Škoda z Lidových novin.

Muchachito Bombo Infierno obnovitelé tradičních hudebních stylů vzniklých ze zvuků španělského flamenga, rumby, lidové hudby i rocku. Muchachito, pravým jménem Jairo Perera Viedma, pochází ze Španělska. Od šesti hrál na kytaru. V roce 1993 založil kapelu Trimelón de Naranjus. Po sedmi letech se rozpadli a hudební scénou otrávený Jairo začal úplně znova. Hrál sám po španělských hospodách a pubech. Tak vzniká jeho osobitý styl, který označil jako rumboxing: rumba a swing zahraná co nejrychleji v osobitém podání. V roce 2003 začal hrál v quartetu a dva roky na to, vydává „Vamos que nos Vamos“, album, které překvapilo nejen média ale i publikum. Každým dalším koncertem jsou Muchachito populárnější, až se během pár let z klubů dostávají k sestavě, která měla i s technikou přes dvacet lidí. V roce 2009 dostala kapela prázdniny a Muchachito s touhou být blíže publiku, vyjíždí na krátké one man show tour. Následně kompletní Muchachito Bombo Infierno odjíždějí na koncerty v padesáti městech ve Španělsku, které jsou většinou vyprodaná.
Sám Muchachito popisuje svůj rumboxing takto: „Je to hraní bez podia, koncert tělo na tělo s publikem. Když takto hraji, zejména v noci, už jsem měl pár nehod, jednou jsem si třeba zlomil zub.“ Tak uvidíme, jestli ho nějaká příhoda potká také v Trutnově.

Marta Kubišová vystoupí mezi tvrdými Hawk Eyes a alternativními dEUS
Populární hvězda šedesátých let a poté dvacet let zakázaná zpěvačka. První dáma disentu, bývalá mluvčí Charty 77 a milovnice zvířat, koček a psů. To je Marta Kubišová. Svérázná, osobitá žena a blízká kamarádka náčelníka Václava Havla, jemuž je letošní festival In memoriam zasvěcen a věnován. „Kdo jiný by měl na letošním festivalu, zasvěceném náčelníkovi a guruovi Martinu Jirousovi vystoupit, když ne první dáma disentu a blízká kamarádka Václava Havla? Populární zpěvačka, která vystoupila v době temna a ustrašenosti v roce 1977 na legendárním undergroundovém III. Festivalu druhé kultury ve stodole na Hrádečku u Václava Havla. Tehdy zde kromě hudebníků z undergroundové komunity zazpívala Marta Kubišová s Jaroslavem Hutkou. Její vystoupení na náčelníkových 75. narozeninách vloni na podzim se bohužel nepodařilo uskutečnit, tak alespoň touto cestou splácíme dluh...“ říká k tomu Martin Věchet. 

Trutnovský Woodstock, který je pětadvacet let pořádán pod krkonošskými horami je znám svojí specifickou atmosférou a dramaturgickou rozličností, bořící zavedená klišé, hudební škatulky a mýty. To potvrzuje i letošní vystoupení populární zpěvačky Marty Kubišové s kapelou Petra Maláska, která vystoupí po tvrdých Hawk Eyes a před alternativními belgickými dEUS. „Trutnovský Woodstock je vzorným příkladem upřímně míněné plurality: často tu vedle sebe či po sobě vystupují tak různí muzikanti, že je nikde jinde vedle sebe neuvidíte,“ řekl o festivalu v roce 2007 jeho náčelník Václav Havel.

Více informací o festivalu naleznete zde:

Open Air Festival Trutnov | 16. - 19.8.2012 | Na Bojišti - Trutnov