Zámecká zima - 1. díl - Hrad Křivoklát

 

Byť letošní zima ještě nepřinesla tu pořádnou atmosféru sněhové pokrývky, stále zbývá pár zimních měsíců, kdy zima bude moci předvést svou moc. A kde jinde může být zimní scenérie působivější, než-li na některém z našich českých pohádkových hradů či zámků. Některé hrady a zámky Vám totiž otevřou své brány i mimo letní sezónu.

Hrad Křivoklát

Křivoklát je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů, jehož počátky sahají do 12. století. Za panování Přemysla Otakara II. vznikl rozsáhlý, velkolepý královský hrad, jenž byl výrazně přestavěn Václavem IV. a později velkoryse dobudován Vladislavem Jagellonským.

Křivoklát byl nekolikrát těžce poškozen požárem. Stal se obávaným vězením a jeho význam prudce poklesl. Romantismus 19. století a zejména majitelé hradu Fürstenberkové, kteří hrad drželi až do roku 1929 přivedli hrad k záchraně jeho restaurováním.

Nádherná hradní kaple, královský a rytířský sál s expozicí gotického malířského a sochařského umění, knihovna obsahující na 52 tisíc svazků, bohaté fürstenberské muzeum a obrazárna, proslulé vězení a mučírny s mučícími nástroji, monumentální velká věž s loveckými sbírkami a výhledem do okolí, příjemná procházka po hradbách, věž Huderka s černou kuchyní a vyhlídkovým ochozem, hejtmanství s příležitostnými výstavami, to vše a ještě mnohem více je hrad Křivoklát, národní kulturní památka.

Na středočeském Křivoklátě se natáčely pohádky jako Anděl Páně, Třetí princ či Tři mušketýři.

Hrad je otevřen celoročně. V prosinci je otevřeno od 3.12 do 18.12. o sobotách a nedělích a od 26.12. denně (kromě 1.1.) až do 8.1. 2012, vždy od od 10 do 15 hodin, kdy odchází poslední prohlídka. Hrad bude v tomto období také slavnostně nasvětlen. Dolní nádvoří je přístupné každý den od svítání do soumraku. Zimní provoz na hradě začíná 9. ledna a končí 23. března 2012. Využít můžete také možnosti nákupu vstupenek ON-LINE.

Více informací včetně návštěvní doby naleznete na www.krivoklat.cz.

Pokračovat na:

 PoPppZámecká zima - 2. díl - Státní zámek Hluboká