ZNOJEMSKÉ HISTORICKÉ VINOBRANÍ | 9. - 10.9.2011 | Znojmo

 

Na 30. ročníku Znojemského historického vinobraní nebude ani letos chybět historický průvod, rytířské turnaje, kulturní program, koncerty mnoha kapel i zábava pro děti.

Znojemské historické vinobraní patří k nejvýznamnějším kulturním akcím v zemi. Každoročně se na něm schází na 80 000 milovníků dobrého vína z celé České republiky, aby zde oslavili sklizeň vinné révy. Letos se vinobraní koná v pátek a v sobotu 9. a 10. září 2011 a kromě příznivců vína se na vinobraní objeví téměř tisícovka umělců, kteří napomohou ztvárnit největší slavnost vinné révy v Česku.

Znojmo je historickým klenotem Jihomoravského kraje a vinařství zde má úžasnou tradici. Historikové uvádějí, že první víno se do znojemské oblasti dostalo s příchodem římských legií. Znojemské historické vinobraní se ve své současné podobě konalo ve městě poprvé v roce 1966. V roce 1974 bylo pořádání vinobraní přerušeno. Od roku 1990 se opět Znojmo těší na druhý zářijový víkend, kdy se oblékne do historického hávu, otevře své vinařské domy - mázhauzy a začne slavit.

Společně s kvalitním vínem nabízí Znojemské vinobraní také bohatý kulturní a zábavný program. Letošní ročník vinobraní se tematicky věnuje titulu Historické město České republiky, které městu udělilo Ministerstvo kultury.  Na vinobraní proto nebudou chybět tradiční historické slavnosti včetně historického průvodu Jana Lucemburského s chotí a doprovodem. Do průvodu se zapojí více než 300 postav v dobových kostýmech, na koních i pěšmo, mezi nimi samozřejmě i obtloustlý bůh vína a nespoutaného veselí Dionýsos.

 

 

Znojmo zaplaví umělci doslova na každém rohu. Téměř tisíc účinkujících na 10 pódiích či stanovištích, historická podívaná a skvělé koncerty vytvoří neopakovatelnou atmosféru letošního vinobraní. Hlavními hudebními hvězdami letošního vinobraní budou Aneta Langerová, David Koller a slovenští No Name. Návštěvníci se také mohou těšit na kapely Buty, Laura a její tygři, Hradišťan, Javory nebo na B Side Band s exkluzivními hosty Matějem Ruppertem, Terezou Černochovou a Romanem Dragounem. Pátkem v roli moderátora provede návštěvníky vinobraní Petr Rychlý, v sobotu pak Martin Dejdar.

O kvalitní nabídku vína a jeho ochutnávek se při vinobraní postará VOC Znojmo, sdružení 15 nejvýznamnějších vinařství ze znojemské vinařské podoblasti.

Termín konání této zábavní / kulturní akce: 9.9.2011 - 10.9.2011

Vstupenky zakoupíte v síti TICKETPRO.

Více informací a detailní program naleznete na www.znojemskevinobrani.cz.

Reklama: